Нямаме вече нужда от ваксини срещу COVID-19, плащаме и доставки, и унищожаване

Нямаме вече нужда от ваксини срещу COVID-19, плащаме и доставки, и унищожаване

България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19. Затова страната ни настоява за прекратяване на договора с Pfizer или за драстично намаляване на количествата, а заплащането да става след доставка. Тази позиция е изразил здравният министър в Брюксел. Още 7 милиона дози ваксини се очаква да бъдат доставени у нас до средата на годината. И отсега е ясно, че и те трябва да бъдат бракувани.

Последната ваксина срещу COVID -19 д-р Миндов е поставил в края на миналото лято. „И с това се приключи… по-натам не сме имали нито желаещи, нито запитвания”, каза д-р Георги Миндов.

image0 (9K)

Той си обяснява липсата на интерес с отпадането на всички противоепидемични мерки, по-лекото протичане на боледуването и липсата на усложнения от вируса, който преди 3 години промени света.

„Въпросът е защо да се изхвърлят. За съжаление никой не е предвидил това производство година-две напред…няма как да се предвиди как ще се развие пандемията – дали ще завършим с 38 хиляди или със 138 хиляди починали”, каза д-р Миндов.

Към бракуваните до момента около 2 милиона и половина дози, предстои да се добавят още 2 милиона и 800 хиляди тази година. Според здравния министър Асен Меджидиев, договорът трябва да се прекрати или да се ревизира. „Ако се продължи този договор, който наричам безумен, трябва да получим още 7 млн., освен че трябва да плащаме, трябва и за бракуването им да плащаме”, каза д-р Меджидиев, цитиран от Нова тв.

Парите на вятъра ще са за милиони евро, допълват от здравното ведомство.

„ЕК да седне на масата на преговори, да предоговори тези условия. За България нужните количества са точно 0”, каза здравният министър и припомни, че когато са се водили преговорите за доставка на ваксини, са били избрани 5 държави-членки, сред които обаче не е била България.

„Това, което е най-неприемливото за мен е, че дозите, които са определени тогава да се получат от различните държави са определени на база брой население, без България да има думата какво количество са й нужни! Унгария, например – първоначално се отказват от това споразумение, впоследствие се включват и се договарят наново. Значи за едни държави може, за други не”, каза д-р Асен Меджидиев.

https://www.dnes.bg/

(Visited 36 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!