НАЙ-НОВИ:

„Нямах чувство за вина“. Джоузеф Пистоне, който изобличи мафията в Ню Йорк

Една сутрин в края на 70-те, някъде в Ню Йорк Доминик „Сони Блек“ Наполитано отива до близката пекарна, взима две кафета и бейгъли и се връща у дома. Там закусва на дивана със свой приятел, докато по телевизията върви детско предаване.

По това време Наполитано е от активните босове на фамилията Бонано, позната като най-бруталната от петте мафиотски фамилии в Ню Йорк. И дори не предполага, че човекът, седнал на неговия диван, е агент на ФБР под прикритие.

Джоузеф Пистоне, който в петък празнува 81-ия си рожден ден, разказва този наглед невинен спомен пред Valuetainment. Пистоне е пионер в дългосрочната работа под прикритие, а благодарение на него днес има стотици повдигнати обвинения и присъди на членове на мафията.

Агентът, роден през 1939 г. и израснал в Ню Джързи, е със сицилиански корени, което му помага да спечели доверието на италиано-американските мафиоти. Постъпва на рабта във ФБР, когато е на 30 години, и първоначално разкрива кражби на автомобили.

По-късно, през 1976 г., той се внедрява във фамилията Бонано със самоличността на дребен крадец на бижута – Дони Браско. За целта Пистоне преминава специално обучение по гемология (наука, която разглежда основните характеристики на скъпоценните камъни – бел.ред.).

Пистоне по времето, когато се представя със самоличността на Дони Браско


Пистоне по времето, когато се представя със самоличността на Дони Браско

Наполитано и неговите подчинени постепенно започват да обучават Дони Браско, босът дори се подготвя да го направи „посветен“. Целта е след това Браско да убие друг мафиот – Антъни „Бруно“ Инделикато, който успява да избегне наказанието си по-рано.

Първоначално е замислено операцията на Пистоне да трае няколко месеца. Той обаче успява да се задържи във фамилията близо пет години, докато през 1981 г. ФБР не преценява, че ситуацията е станала твърде опасна и изтегля агента преди да се е „посветил“. Въпреки че Пистоне иска да остане дори по-дълго в ролята си, той никога не забравя защо е там.

„Добрият агент под прикритие остава възможно най-близо до истината, до личността и ценностите си“, казва той пред Ню Йорк Таймс и добавя: „Нямах чувство за вина. През цялто време, докато траеше операцията, знаех, че е просто работа.“

По време на работата си той издава много тайни на Бонано. Фамилията едва успява да оцелее, а Наполитано е убит за това, че е допуснал таен агент.

Историята е екранизирана във филма „Дони Браско“ с Джони Деп и Ал Пачино, а самият Пистоне я описва и в книгата си „Дони Браско: моят живот под прикритие в мафията“, издадена през 1988 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon