„Нямаше полицейско насилие на 2 септември“. МВР защити пред президента силите на реда

Сблъсък на полицията с протестиращи на протестния митинг на 2 септември

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов защити поведението на органите на реда по време на протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 септември – първия ден от работата на Народното събрание след лятната ваканция.

Това стана на среща при президента Румен Радев с ръководствата на силите за сигурност на „Дондуков“ 2. Срещата беше поискана от държавния глава, който в началото й изложи притеснението си от използваното насилие от страна на полицията към протестиращи и журналисти. Радев изрази и съмнения, че сред мирните хора е имало провокатори и те са тези, които са били агресивни към полицията. Радев попита използвани ли са нерегламентирани практики от страна на полицаи към граждани.

По различни оценки около и на площад „Независимост“ на 2 септември е имало между две хиляди и десет хиляди протестиращи.

Десетки кадри запечатаха как полицаи влачат и задържат протестиращи, както и младежи, които нападаха полицаи и бързо се оттегляха.

Главният секретар не се съгласи, че е било прилагано самоцелно и непропорционално насилие срещу протестиращите.

„На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих задал въпроса: защо протестиращи проявиха брутална сила срещу полицията? Заявявал съм го многократно: българската полиция не пази конкретни лица, ние пазим институции“, каза Иванов.

„Смятам, че за всички дни на протести полицейските служители доказаха, че не заемат страна. Стараеха се да не превишават правата си“, каза още той.

По думите му водното оръжие, което камерите на телевизиите и социалните мрежи показаха до площад „Независимост“, не е било използвано. Откакто било подарено от белгийската полиция, е ползвано само веднъж.

Главният секретар каза още, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на ожесточена атака.

„Не знам дали е удобно да казвам какво се случи – да ги бият с българските знамена, да ги удрят…Тези момчета и момичета също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата“, защити органите на реда Иванов.

„Те /кадрите/ показват какво се случи с тези полицаи. Бомбите падаха върху тях. Получих и много критики за бездействието на полицията. Знаете ли какво ми беше да гледам как хвърлят бомбички по МВР? Все едно замеряха мен. Но аз няма да обвиня никого. Смятам, че полицаите си свършиха работата и не допуснаха сградите да бъдат окъпани в кръв“, каза още Иванов.

Според него полицейско насилие не е било извършено, но все пак се прави проверка. Ако бъде установен случай на полицейско насилие и има събрани доказателства, ще има и наказания.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)