„Няма магическа банка“. Парите за Украйна във войната с Русия са почти изчерпани, каза Белият дом

Ръководителката на бюджетната служба на Белия дом Шаланда Йънг предупреди, че парите на Съединените щати за помощ на Украйна в защитата ѝ от Русия са изчерпани, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като през октомври администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за подпомагане на Украйна, Израел и сигурността на американските граници.

В писмо Йънг призова в понеделник американския Конгрес да предприеме действия, за да може до края на годината да бъдат гласувани нови средства за Украйна, предаде Франс прес.

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна се превърна в спорно за някои десни законодатели. Джо Байдън е демократ.

В писмо до председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън Йънг пише, че прекъсването на финансирането и потока от оръжия за Украйна ще увеличи вероятността от руски победи.

„Искам да съм ясна: ако Конгресът не предприеме действия до края на годината, няма да има достатъчно средства за по-нататъшната доставка на оръжия и оборудване на Украйна“, се казва още в писмото.

„Няма магическа банка с налични средства, която да посрещне този момент. Нямаме пари – и почти нямаме време“, добавя Йънг.

В началото на ноември Камарата на представителите на САЩ прие план за помощ за Израел без Украйна. Това е първата голяма законодателна инициатива, след като републиканецът Майк Джонсън оглави Камарата на представителите на САЩ.

Украйна беше нападната непровокирано от Русия на 24 февруари 2022 г. Оттогава Киев се отбранява с помощта на западните си съюзници, включително САЩ.

На 7 октомври тази година обявената от Европейския съюз, САЩ и други страни за терористична организация Хамас нападна Израел. Тел Авив обяви състояние на война и започна да нанася удари в контролираната от Хамас Ивица Газа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)