Емил Хърсев: Няма начин пенсионната система да се поддържа дълго време за сметка на бюджета

Няма начин пенсионната система да се поддържа дълго време за сметка на бюджета,  заяви пред  БНТ   финансистът Емил Хърсев.

Според него ще трябва да се вдигне пенсионната възраст.

image0 (9K)

Припомняме, че управленската стратегия на ГЕРБ и патриотите предвижда увеличение на минималната пенсия до 200 лева още през тази година. През следващите четири години управленски мандат двете политически формации предвиждат също икономически растеж и ръст на доходите.

Емил Хърсев коментира, че самата осигурителна система в момента не само, че не издържа скокове, а и себе си не издържа в състоянието без каквато и да е корекция на пенсиите.
Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината
Минималната работна заплата пък ще стане 650 лв. в рамките на мандата
По думите на Хърсев поне половината от разходите на Националния осигурителен институт се финансират от бюджета. Поне една трета от бюджета отива за социална програма и за допълване на пенсионните и здравни фондове, които не достигат. Според финансиста това е немислимо състояние.

От своя страна икономистът Христина Вучева коментира, че проблемът за тази година го няма в аспекта, в който се коментира и се изказват съмнения, че това може да доведе до кой знае какви лоши последици. По мнението на експерта проблемът е друг, а именно, че за следващата година се обещава преизчисляване на всички отпуснати след 2010 г. пенсии. Вучева е изчислила, че това ще струва около 1,5 млрд. за всяка година и представлява значителен разход. Според Христина Вучева това е значимото и тя се чуди защо не се коментира.

източник: news.bg

(Visited 21 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!