Н. Янков: Светът отново ще бъде разделен на блокове за търговия и инвестиции

Н. Янков: Светът отново ще бъде разделен на блокове за търговия и инвестиции

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В следващите години вероятно ще имаме масово пребазиране, т.нар. оншоринг, на производства обратно към страните – източник на капитал. Това каза Никола Янков, управляващ партньор на „Експат Капитал“, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Големите корпорации, които движат големите капиталови потоци, в момента преосмислят своите намерения и започват да хеджират своите производства.

България има шанс да бъде бенефициент в този процес, ако българското правителство престане да се заиграва с руската карта. Ние трябва да се държим като стабилен западен партньор, член на НАТО, с ангажименти в тази организация и член на ЕС с ангажименти към Европейския съюз. В момента се държим като една неутрална страна. Опитваме се да „балансираме между незнам точно какво“, което прави изключително лошо впечатление на бизнеса в Западния свят.

„България може да пропусне своя шанса да привлече към себе си част от тези капиталови потоци, ако продължим с това безумно поведение“.

Путин продължава да излиза с решения, които водят до самосанкциониране на Русия. Така гостът коментира искането на Москва руският газ да бъде плащан в рубли. Това не е начин да увеличи стойността на рублата, а начин да спре да продава нефт и газ, защото никой няма рубли и никой няма намерение да купува от Руската централна банка. Така че няма да има руски нефт и газ, платим в рубли.

Това прилича много на решението за обявяването на мораториума за корпоративните и държавните дългове на Русия, което беше прието преди две седмици. То не беше спазено, защото Русия си плати като нормален длължник в долари всички задължения миналата седмица.

Както бързо бе забравено решението за мораториума, така бързо ще бъде забравено и решението руския газ да се плаща в рубли. Ако Русия иска да продава нефт и газ, това ще става по сегашния начин.

„В средносрочен и краткосрочен план войната ще доведе до малка рецесия, която ще е продиктувана от високите цени на енергоносителите и суровините. Възможно е да наблюдаваме стагфлация. Тоест, инфлация в комбинация с рецесия“.

В дългосрочен план ще има преразпределение в процеса на глобализация и отново накъсване на света в икономически план. Тоест, ще се образуват отново блокове, в които ще се търгува и ще се инвестира.

Тоталитарните държави и държавите с висок политически риск ще бъдат постепенно изолирани от частния сектор – Китай, Русия, както и други тоталитарни държави, които очевидно с материализацията на политическия риск, който забелязахме, с непредсказуемостта на това поведение на тези държави, големите корпорации няма повече да инвестират в тези държави.

Вероятно ще бъдем свидетели на преместване на производствата от Китай към развития свят – към Европа и Съединените щати.

Всички инвеститори в Русия си загубиха 100% от парите.

Владимир Путин живее в собствена вселена, каза гостът. По думите му нереалистичните му очаквания за войната, която започна, ще имат много висока цена, но „това ще е края на Путин и може би края на Русия в сегашния ѝ вид“.

Русия контролира голяма част от производството на нефт и газ. Основният проблем е в Европа, защото ние сме свързани с тръби с руснаците и капацитетът да се внася газ извън руските обеми е минимален.

При металите руските обеми ще излязат от пазара, ще бъдат заменени от производства на други места, това няма да е катаклизъм от планетарен характер.

„Ако няма политическа промяна в следващите няколко месеца, най-вероятно Русия ще стане нещо като Куба или Северна Корея – една сготвена в собствен сос за години напред страна“.

Руснаците, които живеят под похлупак, упоени от медиите на държавата, в един момент ще забележат какво става. Всъщност там хората все още не вярват във всичко, което си говорим сега с вас. Те са убедени, че нещата не са така. Вероятно ще прогледнат обаче, рано или късно, и това ще бъде краят на Русия в този й вид. 

Кога Венецуела може да започне да произвежда и продава петрол, ако се договори със САЩ? Каква е ролята на БНБ към момента и каква би трябвало да бъде? Защо е БНБ е една „твърде затворена и тиха структура“ и то „в лошия смисъл“ на думата, „изненадваща с лошо“? Умря ли Зелената сделка?

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Клуб Investor“ може да гледате тук.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)