Н

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Надежда Николова ПОПОВА; 15.05.1960 г., Крумовград; филолог; висше образование


Надка Стефанова КОСТАДИНОВА; 14.04.1958 г., гр. Николаево, обл. Стара Загора; икономист – счетоводител; висше образование; научна област: икономика на ветеринарната медицина, счетоводство и анализ на дейността по агропредприятията; постижения: защитена докторска дисертация през 2002 г. Самостоятелно и в съавторство има над 30 научни публикации. Специализирала е в Англия и САЩ;

Хоби: туризъм.

Девиз: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.


 

Надка Цанова ПИПЕРОВА; с. Г. Железно, Ловешко; инженер земеустроител; висше образование

Хоби: да пътешества

Девиз: „Все по-добре“.


 

Надя Николова ДИМИТРОВА; 14.04.1977 г., Стара Загора; педагог; висше образование; автор на сборници с тестове по български език за кандидат-студенти, преиздавани неколкократно

Хоби: книги и филми

Девиз: Ако искаш – намираш начини, ако не искаш – намираш причини


Нанко ЧОРЧОПОВ; 31.10.1958 г.; спортист бадминтон; многократен шампион и финалист на национални и международни турнири

Хоби: тенис, музика, фотография


nanio dimitrovНаньо Славчев Димитров

Роден на 13 февруари 1951 г. в с. Рупките, Старозагор­ско, в семейството на Славчо и Вакла Димитрови. Има брат Димитър. Завършва основно образование в селото и СПТУМ „В.Коларов”, специалност студена обработка, в Стара Загора и ПИКПК, специалност хореография, в Хасково. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1974). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Има съпруга Милена и синове – Слави и Валентин.

*Наньо работи в център на художествената самодей­ност като методист и като хореограф в ОУ „Самара” в Стара Загора и в Общински детски комплекс в Раднево. Преподавател е по български народни танци в VI-то ОУ „Св. Никола” в Стара Загора. С колективите си е бил на турнета до СССР, Италия, Сърбия и др.


 

Наско Петров КЪНЧЕВ; 18. 05.1961 г., Стара Загора; учител; висше образование


Наталия Митева Христова

Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в града и стра­ната.


nacho vlaikov_resizedНачо Видев Влайков

Роден на 18 август 1956 г. в с. Богомилово, Старозагор­ско, в семейството на Видьо и Иванка Влайкови. Завър­шва I-во ОУ „Г.Бакалов” в Стара Загора, Средно музи­кално училище „Филип Кутев”, специалност гъдулка, в Котел, ВМПИ, специалност музикална педагогика и АМТИ – учител по музика, в Пловдив. Акомпанятор-гъдулка е в оркестър „Зорница” в Стара Загора (1983 – 1986). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в страната. Концерт­майстор е в АНПТ „Загоре” в града. Учител е по музика в IVто ОУ „Кирил Христов” в Стара Загора, в ПУИ в село Ветрен, Старозагорско и извънучилищна дейност в ОДК в Мъглиж. Има съпруга Петя и си­нове – Валентин и Атанас.

*Баща му Видьо е кавалджия, съпругата му Петя – певица в ансамбъл „Зорница”, а синът им Валентин свири на гъдулка.


Nevena Azmanova Hancheva_resizedНЕВЕНА АЗМАНОВА-ХАНЧЕВА, д-р

1875-1956

Родена в Стара Загора. Завършва медицина в Нанси, Франция (1899).

По време на Балканската война е градски лекар на Стара Загора и води упорита борба с епидемичните болести. Омъжена за д-р Симеон Ханчев. Двамата започват строеж на собствена болница, открита (1910). Една от основателките и първа председателка на женското културно-просветно дружество „Пробуда“ (1927-29).


 

Невена Георгиева ИВАНОВА; 23.09.1961 г., гр Гълъбово; строителен инженер; висше образование – ВИАС, София


 

Невена Иванова КЮПЕВА; 03. 03. 1945 г, с. Змейово; историк; висше образование, учител;


nedelcho dinev_resizedНеделчо Велев Динев

Роден на 5 април 1944 г. в с. Опан, Старозагорско, в семейството на Вельо и Комна Диневи. Има сестра Мата и брат Стоил. Завършва основно образование в селото и Техникум по механизация и електрификация на селското стопанство, в Бяла Слатина. Изучава акордеон и още в първи курс на техникума е корепе­титор на училищния танцов състав. Завършва ВИММЕСС, специалност машинно инженерство, в Русе. Механик е в Пивоварния завод „Загорка”. Корепетитор е на тан­цовия състав на ДЗУ – Стара Загора, с който участва в турнета до – Франция, Аржентина, СССР и др. Корепетитор е на танцовия състав на ансамбъл към читалище „Г.Димитров” в Плевен. Корепетитор е на танцовия състав на АНПТ „Зорница” и на ансамбъла при ОНС – Стара Загора, с хореографи – Белчо и Мария Станеви. Участва в Градски преглед на художествената самодейност в града, а на Първия репуб­ликански фестивал е награден с бронзов медал.


nedelco todorov_resizedНеделчо Иванов Тодоров

Роден на 7 март 1976 г. в Стара Загора, в семейството на Иван и Денка Митеви. Има брат Данаил. Завършва основно образование и ТСС, специалност заварчик, в Чирпан. Работи по професията си в частни фирми. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1990). Участва с ан­самбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Холандия и др. Има съпруга Радостина, дъщеря Диана и син Константин.

*Баща му Иван Тодоров е диригент на оркестъра и мъжката група на ансамбъл „Зорница” и корепетитор на танцовия състав. Почетен член е на читалището.

Майка му Денка е певица-трети глас, а брат му Данаил е танцьор в ансамбъл „Зорница”.


nedelco mihov_resizedНеделчо Карамфилов Михов

Роден на 24 юни 1965 г. в Пазарджик, в семейството на Карамфил и Ангелина Михови. Има сестра Таня. За­вършва основно образование в Панагюрище, ТВМ „Ив.П.Павлов” и ВИЗВМ в Стара Загора. Работи като зооинженер в АПК в Панагюрище и като полицейски служител в ОДМВР в Пазар­джик. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1980 – 1990). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до – Молдова, Че­хословакия, Естония и Сърбия. Има съпруга Мариана, дъщеря Анге­лина и син Карамфил.


nedelco delchev_resizedНеделчо Тотев Делчев

Роден на 17 май 1961 г. в с. Опан, Старозагорско, в семейството на Тотьо и Тонка Владеви. Има сестра Гинка. Завършва ОУ „П.Р.Славейков” в село Бял из­вор, Старозагорско и ТЕТ „Г.С.Раковски”, специал­ност ел.обзавеждане, в Стара Загора. Работи в „Мини Марица-Изток” ЕАД – Рудник Трояново-3, като ел.шлосер, инженер и енергиен диспечер. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница” (1978 – 1990). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до – Чехословакия и др. На Петия републикански фестивал в Гълъбово и на Шестия – в Плевен е награден със сребърни медали. Има съпруга Пепа и дъщери – Деница и Теодора.

*Неделчо е солист на танц „Кукли”.


Недка Стоянова Тодорова

Родена на 8 октомври 1979 г. в Стара Загора, в семейството на Стоян и Пенка Тодорови. Има брат Иван. Завършва СОУ „В.Левски” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1993). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната. Има съпруг Лъчезар, дъщеря Милена и син Кристоян.

*Работи със семейството си в чужбина.


 

Недялка Янева ФИЛИПОВА; 04.03.1948 г., Стара Загора; журналист; висше образование


Недялко АБАДЖИЕВ ; 29. 04. 1954 г., Стара Загора, художник; висше образование – специалност „Графика“; постижения: няколко самостоятелни изложби; носител е на наградата „Стара Загора“ за графика. Член е на Съюза на българските художници.


 

Недялко Бойчев ЗЛАТИНОВ; 15. 05. 1966 г., Димитровград; средно-специално образование промишлена електроника;

Хоби: туризъм, ски.


Недялко Димитров АНГЕЛОВ; 24.04.1962 г.; инженер; висше образование; бивш директор на „Слънце“ АД,

Стара Загора


neiko ivanov_resizedНейко Иванов Иванов

Роден на 18 януари 1980 г. в Петрич, в семейството на Иван и Дафина Иванови. Има сестра Светлана и брат Красимир. Завършва XI-то ОУ „Н.Лилиев” и ТОХ „М.Станева”, специалност сервитьор, в Стара Загора. Работи като барман и сервитьор в ресторант „Езерото”, в кафене „Универсал” и др., оператор е в компютърна зала „Планета” и продавач-консултант в града. Тан­цьор е в АНПТ „Зорница” (1986 – 1989). Участва с ан­самбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Нейко е бил танцьор в ДФА „Загорче”.


 

Нейчо Маринов КЪНЕВ; 16.12.1941 г., Стара Загора; музеен работник; висше образование 836 публикации в областта на Българското възраждане


 

Нели Димитрова ПОПОВА; гр. Стара Загора; физик; завършила ПУ „П. Хилендарски“, специалност физика

Девиз: Животът ни би бил много по-лесен, ако всеки изпитва потребност да прави добрини.


nikola_andreev_resized

НИКОЛА АНДРЕЕВ, капитан

1876-1912

Роден в Стара Загора. В Балканската война се отличава като храбър командир в боевете при гара Кадъкьой (сега Капитан Андреево), западно от Одрин. Загива в ръкопашен бой с врага на 9 октомври 1912 г.


Nikola Bonev_resizedНИКОЛА БОНЕВ, Акад.

1898-1979

Роден в Стара Загора. Завършва математика и физика в Софийския университет (1922). Специализира в Сорбоната и в Парижката обсерватория (1924-26). Доктор по философия на Берлинския университет (1927). Декан на физико-математическия факултет на Софийския университет (1934-35). Професор по астрономия (193 66). Завеждащ Секцията по астрономия в Националната астрономическа обсерватория при БАН (1948-72), академик (1977). Основател и председател на Българското астронавтическо дружество (1957), член на Международната академия по астронавтика в Париж (1960), подпредседател на Международната федерация по астронавтика в Париж (1961-63). Награден с орден „НРБ“ III ст. (1968), II ст. (1973).


 

Никола Вачев ОРЕШКОВ; 14.06.1949 г.; машинен инженер; висше образование


Nikola Grozdanov_resizedНИКОЛА ГРОЗДАНОВ, Ген. Майор

1894-1994

Роден в Стара Загора. Завършва ВНВУ (1912- 1915) и Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ (1926). Следва в Генерал-щабна академия до 1935 г. Участва в Първата световна война (1915-1918) и в първата фаза на Отечествената война (1944). Военен аташе в Букурещ (1936- 1938), командир на 12-и пех. Балкански полк (1940), командир на 8-а дивизионна област (1942, командир на 8-а пехотна Тунджанска дивизия (1944).


Nikola Kojuxarov_resizedНИКОЛА КОЖУХАРОВ, Проф.

1892-1971

Роден в Стара Загора. Завършва живопис в Художествено-индустриалното училище (дн. Художествена академия) (1914). Специализира в Националното училище за изящни изкуства в Париж (1914). Професор по рисуване в Художествената академия. Твори в областта на баталната и историческата живопис, а също и по сюжети от българския народен епос. Участва в български и международни изложби в София, Пловдив, Прага, Берлин, Париж, Рим, Виена, Стокхолм, Ню Йорк.

Награден е със златен медал за изкуство на световното изложение в Париж (1937) и орден „Св. св. Кирил и Методий“ (1962).


 

Николай Василев НИКОЛАЕВ; 08.01.1937 г., Стара Загора; музикален педагог, преподавател по Теория и методика на предучилищното музикално възпитание; средно и висше музикално образование; Създател на Общобългарска педагогическа школа и авторска програма „Педагогика на радостта“. Автор и реализатор на проектите: Всебългарски православен комплекс за деца и родители, Арт-радост център за деца роми, Смехотерапевтично студио за аномални деца, Академия „Детска радост“, педагогически театър „Детска радост“ единствен в страната и извън нея. Автор е на детски песни и музикални игри, на музика към куклени постановки. Участва с доклади и научни съобщения в многобройни национални научни конференции и няколко международни. Публикациите му надхвърлят 70 броя. Остава в историята на образованието ни като най-преследваният педагог заради изпреварващите времето си хуманни идеи и тяхната реализация за възпитание на подрастващите чрез радостта от играта и изкуството. Един от учредителите на сдружението „За доброто на децата“; работил е 10 години в редакцията на радио „Стара Загора“ и 24 години сато преподавател гл. асистент в Института за усъвършенстване на учители.

Девиз: По-добре професор без титла, отколкото титла без професор.


nikolai nikolaev_resizedНиколай Влаев Николаев

Роден на 27 февруари 1958 г. в Димитровград, в семейс­твото на Влаю и Тодорка Пееви. Има сестра Мария и братя – Доньо и Михаил. Завършва основно образова­ние в Хасково, Средно музикално училище „Филип Ку­тев”, специалност гъдулка, в Котел и Академия за музи­кално и танцово изкуство в Пловдив. Като музикант работи в ансамбъл „Тракия” в Пловдив и в Тракийски ансамбъл в Хасково. Ръководител е на Детски танцов ансамбъл и на оркестър в Хасково. От 1995 година е учител по музика в СОУ „Желез­ник” в Стара Загора. Акомпанятор-тъпан е в оркестър „Зорница” (от 1995). Има съпруга Донка, дъщеря Теодора и синове – Владимир и Калчо.

*Николай работи в Радио Стара Загора.


 

Николай Ганчев МИХАЙЛОВ; 03. 11.1955 г., с. Мъдрец, Старозагорско; строителен инженер завършил е ВИАС, специалност транспортно строителство, специализирал през 1982 г. проектиране и строителство на автомобилните пътища. През 1993 г. придобива квалификация мениджмънт и стопански бизнес в Икономическия университет във Варна. Доктор на техническите науки

Хоби: лов.


 

Николай Еленков ЛАЗАРОВ; 31.05.1955 г. Видин; лекар; висше образование – медицина, специализирал анатомия и хистология. Член е на СУБ, на Българското анатомично дружество, на Немската асоциация на анатомите и на международното дружество за хистохимия. През 1997 г. получава първа награда на Българското анатомично дружество на името на Д. Каданов. Доктор на медицинските науки. Автор на множество статии в наши и чужди издания. Стипендиант на фондация „Александър фон Хумболт“, специализирал в Германия. Работи в областта на нефроморфологията, хистохимията и имуноцитохимията.


Николай Иванов АПОСТОЛОВ; 15.12.1954 г., Костенец; инженер; висше образование


nikolai bunchev_resizedНиколай Красимиров Бунчев

Роден на 4 юни 1995 г. в Стара Загора, в семейството на Красимир и Галина Бунчеви. Има сестра Бояна. Завършва основно образование в СОУ „В.Левски” и ПГЕ „Джон Атанасов”, специалност микропроцесорни технологии, в града и учи в Русенски университет „Ангел Кънчев”, специалност технологии и управление на транспорта, в Русе. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2002). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Гърция и Турция.


Nikolai Liliev_resized

НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ

/Николай Михайлов Попиванов/

1885-1960

Роден в Стара Загора. Следва литература в Лозана (1905-1906) и търговия в Париж (1909-1912). Участва в Първата световна война. Драматург на Народния театър в София (1924-1928; 1934-1960). Преподавател във Висшето търговско училище във Варна (1932-1934). Един от най-видните представители на символизма в българската поезия. Сътрудничи на много списания за литература и изкуство. Съредактор на сп. „Златорог“. Най-известните му стихосбирки са: „Птици в нощта“ (1918) и „Лунни петна“ (1922).


nikolai petkovНиколай Петков Петков

Роден на 23 август 1982 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Петко и Мариана Петкови. Има брат Иван. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и ТЕ „Джон Атанасов”, специалност микропроцесорна техника, в града. Учи в Технически университет, специалност АУИТ в Габ­рово. Работи в частни български фирми и в чужбина – Испания и Англия. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Чехословакия, Холандия, Гърция, Сърбия и др. Има съпруга Хулия и син Аарон.

*Николай е солист в танците – „Гергьовден”, „Пирински”, „Добру­джански” и др.


 

Николай Петров КОЛЕВ, 06. 12. 1973 г., Стара Загора, средно образование специалност промишлена електроника

Хоби: компютри


 

Николай ПЕШАЛОВ; 30.05.1970 г., Пазарджик; спортист вдигане на тежести; подтижения: з.м.с, Олимпийски шампион, три пъти световен шампион, осем пъти европейски шампион, спортист №1 на Стара Загора 2001 г.

Хоби: лов, книги

Девиз: Никога на колене пред когото и да е


Николай Проданов БИНЕВ; 24.05.1958 г.; средно-специално образование


nikolai mihailov_resizedНиколай Стоев Михайлов

Роден на 1 декември 1935 г. в Стара Загора, в семейството на Стою и Василка Михайлови. Завършва Първа про­гимназия и Първа мъжка гимназия „Ив.Вазов”в града.

Артист-оркестрант-цигулар е (1984 – 1995) и завеждащ Нототека” (от 1995) в Старозагорската опера. Ръководител е на оркестър „Зорница” (1970 – 1972). Участва в концерти в града и страната. Има съпруга Радка и дъщеря Лиляна.

*Баща му Стою е бил артист-хорист, а дъщеря им Лиляна е организа­тор към операта.


Николай Стойчев ГАДЖЕВ; 30.01953 г., Стара Загора; електроинженер, икономист; електроснабдяване и електрообзавеждане, висше икономическо образование

nikolai delchev_resizedНиколай Янков Делчев

Роден на 22 октомври 1984 г. в Хасково, в семейството на Янко и Мариана Ваневи. Има брат Диян. Завър­шва ОУ „Л.Каравелов” в града и ПГВМ „Ив.П.Павлов” в Стара Загора. Работи в Месокомби­нат в Хасково и като кадрови войник. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1999 – 2004). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Холандия, Гърция, Сърбия и др. Има съпруга Нина и дъщеря Мариета.


nikoleta nedeva_resizedНиколета Маркова Недева

Родена на 26 септември 1992 г. в Стара Загора, в се­мейството на Марко и Николина Маркови. Има сестра Станимира. Завършва ОУ „Самара” и Гимназия „Христо Ботев” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зор­ница”. Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Дядо ѝ Недко е музикант и певец, основател на оркес­тър „Славяни”.

Баба ѝ Стоянка е секретар на НЧ „Ив.Терзиева” и певица в битовия състав към читалището, в село Богомилово, Старозагорско.

Баща ѝ Марко е акомпанятор-кавал в оркестър „Зорница” и музикант в оркестър „Славяни”.

Чичо ѝ Евгений е акомпанятор-тъпан в оркестър „Зорница” и музи­кант в оркестър „Славяни”.

Леля ѝ Петя е народна певица, а вуйчо ѝ Кънчо е певец-солист в оркес­тър „Калофер”.

Сестра ѝ Станимира и братовчедка ѝ Симоне са танцьорки в ансамбъл „Зорница”. Симоне е солистка в оркестър „Славяни”.


nikolina grozeva_resizedНиколина Миткова Грозева

Родена на 30 май 1985 г. в Стара Загора, в семейството на Митко и Златка Иванови. Има брат Георги. За­вършва ХIII-то ОУ „П.Хилендарски” и СМУ „Хрис­тина Морфова” в града. Работи в „Тера Груп” в Стара Загора, на картинг писта „Виница” във Варна, в ОМВ и в офис „Суперсторе” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1998). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Чехосло­вакия, Холандия и Гърция.

*Брат ѝ Георги е танцьор в ансамбъл „Зорница”.

Николина е солистка в танците – „Шопски” и „Пирински”.


 

Николина Танева КОЛЕВА; 27.10.1969 г., Стара Загора; инженер; висше образование; владее жестомимичен език и води превод за глухи хора по време на църковни богослужения

Хоби: да бродира гоблени

Девиз: Когато можеш да направиш някого щастлив, не пропускай да го сториш.


nina nedeva_resizedНина Ангелова Недева

Родена на 14 юни 1973 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Ангел и Тотка Ангелови. Има сестра Свет­лана. Завършва СОУ „Ив.Вазов”, Търговска гимназия в града и УНСС, специалност макроикономика, в София. Работи като счетоводител в ЕТ „Бизко” и като учителка в Търговската гимназия „Княз Симеон Тър­новски” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зор­ница” (от 1986). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Чехословакия, Сърбия, Естония, Хо­ландия и Гърция. Наградена е със златен диплом от читалището.

*Нина е артист-балетист във ФА „Загоре” в Стара Загора.


 

Нина Асенова КОСТОВА, д-р; 09.05.1945 г., Стара Загора; лекар, специалист кожни и венерически болести; висше образование

Хоби: работата


Нина Ганчева ПАПАЗОВА; 28.06.1961 г., Димитровград; строителен инженер ПГС – конструкции; висше образование; реализирани жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения

Хоби: музика

Девиз: Не мързелувай и не се страхувай.


 

Нина КОСТАДИНОВА; лекар; висше образование – хуманна медицина, има защитена специалност кожни и венерически болести. Член е на Българския лекарски съюз и на Дерматологичното дружество. Работата й е насочена в областта на борбата със сифилис, СПИН, полово предавани и социално значими болести.


 

Нина Кубратова НАЙДЕНОВА; 12. 04. 1973 г., Стара Загора; режисьор; висше образование музикално, магистър по оперна режисура, специализация по ПРТ мениджмънт, специализация в ,,Lа Sса1а“ Милано 2002 г.; специализация италианска кинодраматургия и режисура в университета IULМ, Милано, Италия; над 15 постановки, между които „Тоска“, „Травиата“, „Риголето“, „Набуко“, „Трубадур“, „Севилският бръснар“; гастроли в Италия, Испания, Португалия

Девиз: Искам и мога!


Нина Цонева ДИНЕВА; 20.01.1957 г., Стара Загора; журналист; висше образование


 

Нуньо Тончев НУНЕВ; 12.08.1959 г., с. Богомилово, Старозагорско; музикант; средно