Областният управител проф. Наско Василев се срещна с турски бизнесмени

Областният управител проф. Наско Василев се срещна днес с представители на ръководството на водеща турска фирма, специализирана в производството на есенции за козметични и санитарни продукти и на такива за хранително-вкусовата промишленост, съобщиха за ЗАРАТА

В срещата участваха и двамата зам. областни управители арх. Банко Банов и Любомир Желев.
Фирмата има дългогодишна история и притежава голям завод в Турция, където годишния й оборот е над 75 млн. долара. Преди две години стъпва и в България, а инвеститорите избират Старозагорския регион за бизнеса си. Наемат под наем сграда в близост до Стара Загора за своята дейност и започват да изнасят и оттук продукция за различни европейски държави и за Близкия изток.
Сега турските предприемачи имат намерение да построят в региона нова модерна собствена сграда и да разширят производството. За тази цел те търсят терен от 8-10 000 кв.м. Компанията възнамерява да вложи в новото предприятие около 5.5-6 млн. евро, като около 3 милиона от тях ще бъдат за машини и оборудване от най-висок клас. За нуждите на част от производството ще бъдат купувани суровини – розово масло и лавандула, от България. Ако фабриката стане реалност, персоналът ще се разраства постепенно. Ще бъдат необходими нови, висококвалифицирани кадри, като химици, лаборанти, инженери. Амбицията на собствениците е, ако се намери подходящ терен, сградата да бъде построена до края на годината, а в началото на следващата да започне производството.
Проф. Василев благодари на турските бизнесмени за избора им да инвестират в Старозагорска област. Той заяви, че Областна администрация ще окаже съдействие, където е възможно, за да се осъществи проектът, който ще е от полза за региона и икономиката като цяло.


image0 (9K)