Община Стара Загора въвежда от днес облекчени административни услуги

Община Стара Загора въвежда от днес облекчени административни услуги
Участниците в брифинга

Граждани и фирми вече няма да ходят до експлоатационните дружества за издаване на виза за проектирането на обект. Няма и да плащат

От днес в Община Стара Загора се въвеждат нови, по-бързи и улеснени административни услуги, които ще спестяват значителни усилия и време на гражданите и инвеститорите. Това обявиха на съвместна пресконференция кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Мария Динева, главният арх. Младен Иванов и секретарят на Общината Делян Иванов.

Едната от тях е свързана с въвеждане на служебно съгласуване с експлоатационните дружества на визата за проектиране на обект. По този начин за физически лица и фирми, възнамеряващи да строят на територията на общината, се слага край на ходенето до EVN, ВиК – Стара Загора, газоснабдителното дружество и БТК, подаването на заявления, изчакването в определения от всяко едно от тях срок и съответното заплащане. С промяната местната администрация ще се превърне в посредник между заявителите и експлоатационните дружества. Услугата ще е безплатна за потребителите, а срокът за издаване на документите ще бъде 14 дни, обяви кметът Живко Тодоров. Наред с това ще бъде удължен и срокът за валидност на визите за проектиране, издавани от Общината, от 6 месеца на 1 година. Промените са били съгласувани със Съюза на архитектите и Камарата на строителите.

За административни облекчения в тази посока преди година призова и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева. „Правим тази стъпка, за да облекчим процеса за гражданите и бизнеса“, обясни Живко Тодоров. Той увери, че при неспазване на двуседмичния срок от експлоатационните дружества ще бъдат налагани санкции.

С промяната Община Стара Загора е първата в страната, която налага на експлоатационните дружества да спазват закона, коментира председателят на местния парламент Мария Динева. Тя уточни, че подобна възможност е въведена с промени в ЗУТ още през 2019 г., но до момента на практика не е била прилагана. По думите й стъпката, която старозагорската администрация предприема, ще съкрати процедурата с поне три месеца. За изпълнението на новата услуга ще бъдат наети двама души.

Наред с това Община Стара Загора ще внедри и Географска информационна система (ГИС), която обединява цялата налична информация за дадена територия – ПУП, елементи от физическата инфраструктура, различни по тип зони, данни за населението и др. Така всеки ще има възможност в реално време да вижда наслоената информация за съответния имот.

Кметът съобщи, че в момента се водят разговори с две фирми, които имат капацитет да внедрят ГИС и през идната седмица предстои подписването на договор с конкретен изпълнител.

„Знаете, че в момента скиците на Кадастъра са безсрочни, точно защото имат такава услуга. След като я въведем при нас, скиците на Община Стара Загора също няма да имат давност, защото софтуерът ще позволи актуализацията и избягването на различни по вид разминавания в системите“, уточни Живко Тодоров.

Община Стара Загора въвежда и електронно записване за сключване на брак. Това разкри секретарят Делян Иванов. Той информира, че общо 101 от всички 139 административни услуги вече са електронни. „Всички те са достъпни в сайта на Общината и за тяхното заявяване е необходим само електронен подпис“, уточни Делян Иванов. 6000 души седмично са обслужвани в офисите на местната администрация. С електронизацията на всички 139 административни услуги техният брой ще бъде намален, коментира секретарят на Община Стара Загора. От своя страна кметът Живко Тодоров призова хората да бъдат по-активни и да ползват електронните услуги. „Те са и ефективно средство за борба с бюрокрацията и корупцията“, допълни кметът.

Живко ИВАНОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)