Общински съвет Стара Загора ще гласува еднократна помощ за пострадалите при пожара на ул. „Хан Аспарух“

Общински съвет Стара Загора ще гласува еднократна помощ за пострадалите при пожара на ул. „Хан Аспарух“
Участниците в брифинга

На предстоящото си заседание на 7 декември Общински съвет Стара Загора трябва да вземе решение за предоставяне на еднократна финансова помощ на пострадалите при пожара на ул. „Хан Аспарух“ семейства. Това обяви на брифинг председателят на местния парламент Ивета Лазарова. Пет такива предложения са били подадени до момента, стана ясно по време на брифинга днес, на който присъстваха още зам.-кметът Павлина Делчева и общинският съветник Янко Янков.

Припомняме, че при инцидента изгоря изцяло покривът на жилищната кооперация, а апартаментите бяха наводнени в резултат на действията на пожарникарите, които реагираха мигновено. Община Стара Загора е съдействала на пострадалите. Четири семейства са били настанени в социални жилища в сградата на Метрологията, която беше цялостно ремонтирана преди няколко години. Павлина Делчева уточни, че хората от блока са подали заявления и в службата за социално подпомагане.

Над 50 предложения ще разгледат на предстоящата сесия старозагорските съветници. Оттеглени са три от предложенията, свързани с продажба на общински жилища. Ресорният зам.-кмет Павлина Делчева обясни, че причината за това е необходимостта от приемането на нова Стратегия за управление на общинската собственост. Такава трябва да бъде изготвена през следващия месец и приета в началото на 2024 г. Делчева уточни, че това е обичайна практика в началото на всеки нов мандат. На база на изготвената стратегия ще бъде подготвена и Програма за управление на общинските жилища. По думите й важно е тези документи да дават отговор на редица въпроси, свързани въобще с управлението на собствеността на Общината. „Затова оттегляме тези предложения за продажба на жилища. Този тип процедури може да продължи след приемането им“, коментира Павлина Делчева. Около 20 общински жилища се продават годишно, стана ясно още по темата.

В рамките на проведен по-рано днес председателски съвет е постигнато съгласие по няколко точки. Сред тях е стартиране наново на процедурата по избор на управител на „Диагностично-консултативен център I“ ЕООД.

Живко ИВАНОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)