Овчаров: Сделката „ЧЕЗ“ е замислена като тайна продажба

„Този министър-председател и това ръководство на енергетиката са корифеи в загубите на арбитражи“, подчертава бившият министър на енергетиката

[ad id=“225664″]

„Този министър-председател на България и това ръководство на енергетиката са корифеи в загубите на арбитражи. По времето на Пламен Орешарски не управляваше БСП. Управляваха Делян Пеевски и Цветан Василев със съдействието на Ахмед Доган и Сергей Станишев, така че не може да се приписват на БСП несгодите в енергетиката през този период.“ Това заяви по бТВ бившият енергиен министър в правителството на Сергей Станишев – Румен Овчаров.

[ad id=“236993″]

„Сделката за ЧЕЗ е замислена като тайна продажба на неизвестни хора, зад които стоят определени лица, които се ползват с подкрепата на държавата. Очевидно е, че има договорка и то с участието на държавата. Това си личи от действията на КЕВР, които отказват да се намесят в сделката, а законът им го позволява. Същото важи и за арбитража. Там също има някакви договорки“, смята Овчаров.

„Няма как да се ангажира новият собственик, ако не се ангажира българската държава, а тя може да се ангажира, като предварително се договори с ЧЕЗ за определена сума. Очевидно сумата е около 300 милиона, като е поет ангажимент част от нея да се върне към новия собственик. Затова и той с такава лекота дава тази висока цена, която е абсолютно нереална”, подчерта бившият министър на енергетиката.

По думите му цената на ЧЕЗ е завишена 1,5 пъти. Няма как държавата да не участва в тази сделка, категоричен е той.

[ad id=“236999″]

„Има очевидна договорка с участието на българската държава”, убеден е Овчаров. „КЕВР бяга от отговорност, при положение че има всички права по закон и по наредба да се намеси”, допълни бившият енергиен министър.

Според него от ЧЕЗ не са предлагали на българското правителство да изкупи дружеството в България.

ЧЕЗ се опитва да се измъкне от България по терлици в една много сложна ситуация. Влизането на държавата по този лаишки начин в последния момент в сделката е огромна глупост, категоричен е Овчаров.

„По-скоро са предлагали някакви споразумения по отношение на арбитража. ЧЕЗ се опитва да се измъкне от България по терлици в една много сложна ситуация. От една страна, да продаде активите си на изключително висока цена, от друга страна, ако успее да се споразумее по арбитража да прибере още една огромна купчина пари, а ако не успее, да си остави вратата отворена, но вече получили голямата сума за активите в България”, бяха точните думи на бившия енергиен министър.

[ad id=“237001″]

„На Бойко Борисов и корифеите около него трябва да е ясно, че България вече е изгубила арбитража заради тези действия на правителството. Всичко ще е за сметка на потребителите. Ние със сигурност ще бъдем въвлечени в тази сделка, защото ще трябва да плащаме кредитите и арбитража“, категоричен беше Овчаров.

„Влизането, и то по този лаишки начин, на държавата в тази сделка на последния етап с искането за контролен пакет от 34%, не знам на кого въобще може да му дойде на акъла. То дава директен довод на ЧЕЗ да каже: Ето те затова ни малтретираха досега, защото искат да ни вземат. Не знам Бойко Борисов и всички корифеи около него не се ли сещат, че те вече 100% са загубили този арбитраж с тази глупава акция за придобиване на мажоритарен дял”, подчерта отново той.

[ad id=“238430″]

Румен Овчаров определи като абсурдна идеята АЕЦ „Белене” да бъде възобновен като общобалкански проект.

„Уморих се да повтарям за АЕЦ „Белене“ – Европейската банка за въстановяване и развитие никога не е финансирала атомни проекти. Какво ще си помислят балканските държави – тези българите ни взеха за бунаци. Обявяват този проект за неизгоден и сега се опитват да го пробутат на нас. Няма как да стане това.“

Овчаров определи като абсурдна идеята АЕЦ „Белене” да бъде възстановен като общобалкански проект. „Не се прави така, първо си отмени мораториумите, обяви, че проектът е много изгоден и че търсиш инвеститори, и тогава лансирай теза за Балканите”, отбеляза бившият енергиен министър.

Оборудването за „Белене” е завито с найлони и така стои на дъжда, снега и вятъра, допълни още той. По думите му по тази причина то може да се окаже негодно.

[ad id=“263680″]

„Обявиха поръчка, за да направят навеси в края на октомври, в края на ноември обявиха победител за 236 000 лв., през декември той се отказа, защото парите са малко. Едва в края на февруари обявяват нова поръчка. Срокът на съхраняване на оборудването без ревизия на консервацията е не повече от 6 месеца. Шестте месеца за някои от частите минаха преди повече от година”, посочи Румен Овчаров.


image0 (9K)