Ожесточени сражения в Източна Украйна. Зеленски нарече ситуацията „изключително критична“

Ожесточени сражения в Източна Украйна. Зеленски нарече ситуацията "изключително критична"

Ситуацията на фронта и особено в източната Донецка област в момента е „изключително критична“, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение късно в петък. По думите му интензивността на сраженията показва, че Киев се нуждае от допълнителни оръжия, за да може да отблъсне нарастващия руски натиск.

По-рано тази седмица украинските власти съобщиха, че Русия засилва офанзивата си край Бахмут, където е разположила сериозен брой войници и оръжия.

„Ситуацията на фронта и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Вухледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях“, каза Зеленски.

„Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само със сила“, добави той.

По думите на говорителя на украинската армия Серхий Череватий битките във Вухледар са „ожесточени“ и руските сили вече в продължение на месеци „се опитват да постигнат значителни успехи там“. Вухледар, град с население от около 15 000 души преди руската инвазия, е от стратегическо значение като комуникационен възел в Южен Донецк.

В същото време рано в събота Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски продължават да настъпват в няколко направления в Донецка и Луганска област – по-конkретно в посоките на Бахмут, Авдийвка и Новопавливка.

„В купянското, лиманското, запорожското и херсонското направление противникът се отбранява“, се казва в ежедневния доклад на щаба.

По-рано секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов каза в интервю за Радио Свобода, че Москва се готви за нова офанзива на 24 февруари, когато се навършва една година от началото на руската инвазия.

„Сега се готвят за максимална активизация… и смятат, че до годишнината трябва да имат постижения“, каза Данилов.

На този фон украинският президент отново повтори призива си за допълнителна военна помощ от Запада. По думите му Украйна се нуждае от още 300 до 500 танка.

Досега няколко държави са обещали на Украйна общо 321 тежки танка, каза посланикът на Украйна във Франция Вадим Омелченко по телевизия BFM в петък.

По-рано Полша съобщи, че ще изпрати допълнителни 60 танка в Украйна за укрепване на отбраната ѝ. Преди това Германия също каза, че ще предостави 14 германски танка „Леопард 2“ и ще разреши и на други страни да прехвърлят на Киев танкове от същия модел.

САЩ и Великобритания от своя страна обещаха да дадат съответно 31 танка „Ейбрамс“ и 14 танка „Чалинджър 2“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)