Окончателно: Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток до края на 2022 г.

Окончателно: Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток до края на 2022 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

image0 (9K)

Бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока до края на годината. Това решиха окончателно депутатите с приемането на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

Дебатите в пленарната зала продължиха 2 дни.

„250 лева е минималната цена, която бизнесът ще плаща, а компенсацията над тази сума ще бъде 100% до среднодневната цена, постигната на борсата. Т.е. това не означава, че всеки ще плаща 250 лв.“, обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Тази вечер депутатите не само приеха да има компенсация, но и промениха решението, като размерът на помощта ще е 100% от разликата, вместо 80 на сто, както беше до сега.

В тази сложна политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност с приемането на актуализацията на бюджета. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев в НС след края на днешното заседание. 

Още по темата

Според него прекроеният от новото мнозинство бюджет е „трудно изпълним, но все пак изпълним“. Василев добави, че има заложени много антикризисни мерки и за домакинствата, и за пенсионерите, и за бизнеса. „Силно се надявам този бюджет да помогне на всички българи да посрещнем всички тази турбулентна криза по-спокойно“, добави още финансовият министър.

Актуализацията беше предвидена още при разработването на разчетите за тази година. В проекта са заложени обявените вече антикризисни мерки, както и обявената актуализация на пенсиите. Първоначално бяха предвидени над 2 млрд. лв. допълнително, но в крайна сметка депутати гласуваха за още 760 млн. лв. повече приходи.

„Мисля, че това е бюджетът, който от една страна запазва инвестиционната компонента, от друга страна дава възможност наистина да се направят необходимите социални разходи“, каза още Асен Василев след окончателното приемане на текстовете.

Очаква се през 2022 г. реалният растеж на БВП на България да възлезе на 2,9%. Това представлява понижение спрямо прогнозата за ръст от 4,8%, с която бе приет Бюджет 2022 г., основно заради променените икономически перспективи след войната в Украйна. В същото време очакванията за растежа на икономиката са леко повишени спрямо пролетната прогноза поради отчетеното добро представяне на икономиката през първото тримесечие.

Инфлацията ще върви нагоре – прогнозата е, че средногодишна й стойност ще достигне 11,9% в края на годината. Това е в пъти над критерия за ценова стабилност на ЕЦБ, който ще бъде разглеждан при евентуално приемане на България в еврозоната през 2024 г.  

Лимитът на нов държавен дълг се повишава до 10,3 милиарда лева. Увеличението е с още 3 млрд. лева към настоящия лимит от 7,3 млрд. лева.

 

https://www.investor.bg/

(Visited 41 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!