„Омаловажаване на Холокоста“. Директор на унгарски музей предизвика възмущение като сравни Сорос с Хитлер

Директорът на унгарския литературен музей “Петьофи” беше подложен на остра критика, след като публикува статия, в която сравнява милиардера Джордж Сорос с Адолф Хитлер.

Сорос е “либерален фюрер”, който е превърнал Европа в “газова камера”, написа Силард Деметер в рубриката за анализи на интернет изданието Origo.hu.

Американският еврейски комитет в Централна Европа осъди тези “ужасни коментари” по адрес на Сорос, който е роден в Унгария и е оцелял от Холокоста.

image0 (9K)

„Такова непознаване на историята и омаловажаване на Холокоста трябва да бъдат критикувани“, заяви организацията в Туитър. В статията, в която се разглежда спорът с Брюксел за бюджета на ЕС, Деметер нарича Унгария и Полша „новите евреи“.

Причината директорът на музея да напише статията е опитът на Брюксел да обвърже еврофондовете със спазването на върховенството на правото. Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията от COVID-19.

И Полша, и Унгария са критикувани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Двете страни дори рискуват да загубят достъп до европейско финансиране.

„Отровен газ тече от капсулата на мултикултурното отворено общество, което е смъртоносно за европейския начин на живот, а ние, европейските нации, сме обречени да се опитваме да се борим за последната глътка въздух, като се катерим един върху друг“, написа директорът на музея в статията.

Той е назначен от премиера Виктор Орбан, който многократно се е прицелвал в Сорос заради финансираните от неговата фондация либерални каузи. В Унгария има около 60 организации, свързани със Сорос. Централноевропейският университет, финансиран от милиардера, дори трябваше да се изнесе от страната.

Изказването на директора на музея беше осъдено и от Международния комитет “Аушвиц”.

„Не само в Унгария оцелелите от Холокоста са отвратени и ужасени от тази странна и омразна агитация“, каза изпълнителният вицепрезидент Кристоф Хюбнер.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!