Омбудсманът готова да сезира КЗК заради компенсациите за тока

Омбудсманът готова да сезира КЗК заради компенсациите за тока
Омбудсманът готова да сезира КЗК заради компенсациите за тока

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева обмисля да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради отказа на електроразпределителните дружества (ЕРП) да изплащат компенсации за прекъсванията на тока по време на усложнената зимна обстановка в края на ноември. Това каза тя пред Нова телевизия.

Основният аргумент на обществения защитник е, че ЕРП-та не могат сами да определят дали тези форсмажорни обстоятелства са налице.

„Аз наблюдавам този отказ на основата на форсмажор и смятам, че това е злоупотреба с монополно положение и тук КЗК трябва да се намеси“, каза още Ковачева. Според нея липсва достатъчно контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за това дали дружествата изпълняват инвестиционната си програма, в която се включва и поддържането на сервитутите – тоест отрязването или поддържането на дърветата в близост до стълбовете, а именно скъсаните кабели заради паднали клони се оказаха основната причина хората в много населени места да останат без ток дни наред.

„КЕВР трябва да следи дали се изпълняват инвестиционните планове, а да поддържаш мрежата е част от инвестициите – непрекъснато трябва да следи, а не само при форсмажор. Аз ще кажа на хората, на които им е отказано на основа на това, че има форсмажор да се обърнат към КЕВР, като си изпратят писмено оплакването, което е било отхвърлено, с аргументите за отхвърлянето, защото КЕВР е компетентен да направи проверка.“

Омбудсманът припомни, че на сайта на институцията има кратка инструкция как да се потърси компенсация за причинени неудобства и претърпени вреди от електроразпределителните предприятия.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)