Онлайн тормоз – бум на фишинг атаките и изнудванията

Онлайн тормоз - бум на фишинг атаките и изнудванията

Онлайн сексуалната експлоатация продължава да бъде проблем. Виждаме ръст на такива сигнали през първите 3 месеца от годината на горещата и консултативната ни линия. Обаждат ни се родители и тийнейджъри, които са в ситуация, в която гаджето има интимна снимка или заснело

По думите ѝ, ако до миналата година се преобладавали случаите на онлайн тормоз и сексуална експлоатация, от началото на тази година се наблюдава бум на фишинг атаките и изнудванията.

„Получаваме еднакъв брой запитвания от деца и възрастни как да се справят с фишинг атаките. Често родителите изостават с техническите знания. Контролиращите софтуери са подходящи за деца до 10-11 години“, поясни тя.

Василева изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че банковите данни на тийнейджърите могат да бъдат източени, ако използват телефона си за разплащане или използват онлайн банкиране, ако не бъдат внимателни.

Предстои фестивал, организиран от Асоциация „Родители“, в Южния парк, който има за цел децата да бъдат физически активни. На място ще бъдат и представители на Центъра за безопасен интернет, които ще покажат на присъстващите как да се пазят от опасностите в интернет.

https://www.dnes.bg/

(Visited 18 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.