ООН иска мораториум върху продажбата на шпионски софтуер

ООН иска мораториум върху продажбата на шпионски софтуер

Снимка: Pixabay

Експерти от ООН искат налагане на мораториум върху продажбата на шпионски софтуер до създаването на регулаторна рамка, която да гарантира правата на човека.

Причината за искането е разразилия се скандал с подслушването на стотици граждани, посредством израелския софтуер „Пегас“, пише Франс прес.

Преди около месец 17 международни медии разкриха, че най-малко 180 журналисти, 600 политици и 85 активисти за правата на човека са били следени чрез софтуера на компанията NSO Group. Сред подслушваните са и 65 бизнес лидери от различни страни.

Още по темата

22 юли 2021 06:15

19

21 юли 2021 17:30

20

Журналистическо разследване показа, че със софтуера са били следени 50 000 телефонни номера.

„Ние сме дълбоко загрижени, че се използват много сложни натрапчиви инструменти за наблюдение, сплашване и заглушаване на защитниците на правата на човека, журналистите и политическите противници. Подобни практики нарушават правата на свобода на изразяване, личен живот и свобода, могат да застрашат живота на стотици хора, да застрашат свободата на медиите и да подкопаят демокрацията, мира, сигурността и международното сътрудничество “, коментираха експертите от ООН.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!