ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Русия беше отстранена от Съвета на ООН по правата на човека заради военното й нападение над Украйна. Това стана по предложение на САЩ и след гласуване в Общото събрание на ООН.

В подкрепа на решението гласуваха 93 държави, сред които и България. 24 бяха против.

image0 (9K)

58 държави гласуваха с „въздържал се“, но техният глас не се взима под внимание заради процедурата. Според нея решението е прието, ако две трети от гласувалите „за“ и „против“ са подкрепили предложението.

Сред тези, които гласуваха „против“, са самата Русия, нейният съюзник във войната Беларус, както и Китай, Сирия, Куба, Алжир, Боливия, Никарагуа, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан. Против бяха и страни от централна Африка.

Резултатите от гласуването. В зелено са гласовете "за", в червено - "против", в жълто - "въздържал се".


Резултатите от гласуването. В зелено са гласовете „за“, в червено – „против“, в жълто – „въздържал се“.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган. Неговите членове се избират с мандат от 3 години. Русия е част от институцията за периода от 2021 до 2023 г.

Гласуването в ООН означава, че Русия ще може да участва в заседанията на съвета, но няма да може да се изказва, нито да гласува.

През 2011 г. от този орган беше извадена Либия. Това стана заради нарушаване на правата на човека по време на протестите срещу Муамар Кадафи. Няколко месеца по-късно членството на Либия беше възстановено.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 48 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!