ООН с проекторезолюция за извеждане на руските военни от Приднестровието

Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция, призоваваща за незабавно изтегляне на влизащите в състава на миротворческите сили руски военни в Приднестровието, предава ТАСС, цитирана от „Фокус“.

[ad id=“225664″]

„За“ гласуваха 64 страни, „против“ – 15, а още 83 се въздържаха. Проекторезолюцията е подготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

Предложеният документ предлага на Общото събрание „да включи в предварителния дневен ред за своята седемдесет и трета сесия точка, озаглавена „Пълно извеждане на чуждестранните въоръжени сили от територията на Република Молдова“.

[ad id=“263680″]

Авторите смятат, че е необходимо да „се призовава Русия настоятелно, без уговорки и по-нататъшно забавяне, да завърши предвиденото извеждане на оперативната група руски войски и въоръжението им от територията на Република Молдова“. Текстът на резолюцията се привежда от базата документи на ООН.

„Съжаляваме за резултата от състоялото се гласуване“, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски. „Излишната политизация на проблема се случи именно в момента, когато бе отбелязан прогрес в преговорите между Кишинев и Тираспол“.

[ad id=“238430″]

Руската страна е внесла предложение за отлагане на гласуването по проекторезолюцията след по-подробното му обсъждане, но то е било отклонено.

Приетата от Общото събрание на ООН резолюция за Приднестровието ще нанесе сериозен ущърб на молдовско-руските отношения, заяви за РИА „Новости“ молдовският президент Игор Додон.

По думите му инициативата на Молдова в ООН цели „изостряне на ситуацията в републиката“. Тя ще отслаби политическите позиции на Кишинев и ще отдалечи перспективата за урегулиране на приднестровския конфликт, смята той.

[ad id=“218548″]

От министерството на външните работи на Молдова определиха гласуваната резолюция като „успех на парламента и правителството“.

В Придностровието е разположена оперативна група на руските войски (ОГРВ), която изпълнява миротворческа мисия и охранява складове с боеприпаси, уточнява РИА „Новости“.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.