НАЙ-НОВИ:

ОПЕК+ обсъжда среща в неделя след нов напредък по сделката за добива

ОПЕК+ обсъжда среща в неделя след нов напредък по сделката за добива

Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници обмислят провеждането на среща в неделя, съобщават делегати. Това може да се случи, след като групата постигна значителен напредък по решаването на спора си с Обединените арабски емирства (ОАЕ), който пречеше на нова сделка за добива, съобщава Bloomberg.  

Срещата, която според делегатите може да се проведе по обяд местно време във Виена, последва сигналите, че напрежението между Рияд и Абу Даби се успокоява. По-рано през седмицата бе съобщено, че двете страни са близо до постигането на компромис, който може да намали ограниченията за производството на ОАЕ догодина и да позволи на цялата група да добива повече петрол.

Още по темата

Миналата седмица ОПЕК и нейните съюзници не можаха да постигнат споразумение за увеличаване а производството на петрол заради несъгласие в последната минута от страна на ОАЕ. Ако компромисът бъде потвърден на нова среща, може потенциално да отвори пътя към увеличаване на добива.

Според източника на Bloomberg ОАЕ ще зададе нова долна граница от 3,65 млн. барела на ден за производствените си съкращения. Това е увеличение спрямо досегашните 3,17 млн. барела – ниво, което според страната е несправедливо ниско.

Дори да бъде постигнато споразумение в неделя, не е ясно колко бързо допълнителните доставки „черно злато“ може да бъдат изнесени на пазара. Августовските доставки до голяма степен вече са подсигурени, тъй като другата седмица мюсюлманските държави се готвят за честването на Курбан байрам и предстоят почивни дни.

Без допълнителното производство от ОПЕК+ от Международната агенция по енергетика предупредиха, че петролният пазар ще се „затегне значително“, което може да попречи на икономическото възстановяване.

Източник: https://www.investor.bg/ . ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon