Опозицията не успя да предизвика оставката на зам.-шефа на парламента Мирослав Иванов

Управляващото мнозинство в Народното събрание отхвърли в четвъртък исканата от опозицията оставка на зам.-председателя на парламента от “Продължаваме промяната” Мирослав Иванов. След тричасов дебат предложението събра 81 гласа подкрепа срещу 129 “против”.

Проекторешението за оставка на Иванов беше внесено от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” заради “системно нарушение” на парламентарния правилник.

Повод за напрежението между опозицията и Иванов беше решението да отнеме думата на председателкат на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова на 13 май, докато тя спореше с вицепремиера Асен Василев в пленарната зала.

От ГЕРБ обвиниха зам.-председателя на парламента, че е обидил Атанасова, макар да признаха, че той не се е държал грубо с нея.

“Г-жо Атанасова, ако персонално сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация”, взе думата последен в дебата самият Мирослав Иванов.

Той определи темата на дискусията като политическа демагогия. Като аргумент в своя защите посочи, че неведнъж е оставял повече време за изказвания на опозицията.

“Не аз карам 15 или 20 депутати да излизат тук и да блокират работата на Народното събрание, не аз съм този, който се е обръщал неуважително към опозицията, въпреки че неведнъж съм бил обект на обиди, на некоректно отношение, но съм запазвал добрия тон”, добави зам.-председателят на парламента, цитиран от БТА.

Десислава Атанасова пък отбеляза, че “големият плюс” на този дебат е, че се е видяло, че опозицията е обединена, не персонално срещу Иванов, а срещу грубото показване на духа на парламента.

“В началото дойдохте със заявката, че ще се завърне парламентаризмът. Няколко месеца по-късно завърна ли се парламентаризмаът в сграда, окована с решетки”, попита риторично Атанасова.

Решетки, поставени от вътрешната страна на главния вход на Народното събрание, се оказаха другата основна тема сред депутатите в четвъртък. Културното министерство разпореди да бъдат премахнати, защото поставянето им не е съгласувано с институцията, а сградата е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Впоследствие парламентарният председател Никола Минчев обяси, че решетките са поставени по препоръка на Националната служба за охрана.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 21 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!