Орбан национализира шест частни клиники за инвитро

В публикувано в четвъртък в държавния вестник „Модяр Кьозльон“ постановление се казва, че шест частни клиники, занимаващи се с инвитро оплождане, стават държавна собственост и преминават под контрола на правителството. Посочва се, че това е въпрос от стратегическо значение за нацията и че клиниките трябва да бъдат изключени от правилата на конкуренцията. Освен това от 1 януари стават безплатни лекарствата, използвани при лечение на безплодие, премахват се и ограниченията върху финансирането от държавата на процедури инвитро, за да няма списъци на чакащи.

Унгарското правителство пое контрола върху шест частни клиники за инвитро и увеличи финансирането за тези процедури, за да ги направи по-достъпни за повече двойки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Целта е да се промени тенденцията за спад на раждаемостта, заяви правителството.

Премиерът Виктор Орбан постави като основна задача увеличаването на населението и решаването на проблема с недостига на работна ръка. Целта е това да се постига по-скоро чрез мерки за стимулиране на раждаемостта, отколкото чрез увеличаване на миграцията. Правителството на Орбан вече прие поредица от мерки, включително данъчни облекчения, субсидирани кредити и други програми в подкрепа на семейството.

image0 (9K)

В публикувано в четвъртък в държавния вестник „Модяр Кьозльон“ постановление се казва, че шест частни клиники, занимаващи се с инвитро оплождане, стават държавна собственост и преминават под контрола на правителството. Посочва се, че това е въпрос от стратегическо значение за нацията и че клиниките трябва да бъдат изключени от правилата на конкуренцията.
Освен това от 1 януари стават безплатни лекарствата, използвани при лечение на безплодие, премахват се и ограниченията върху финансирането от държавата на процедури инвитро, за да няма списъци на чакащи.

Правителствен говорител не отговори на молбата на Ройтерс да предостави повече подробности. От водещата в Будапеща клиника за инвитро – Института Кали, който става държавна собственост, също не пожелаха да коментират.

Основателят на клиниката професор Геза Над Кали е цитиран в правителствено изявление да казва на пресконференция, че подобряването на финансирането на този тип процедури ще помогне да се раждат повече деца.

През 2017 г. в писмо до Орбан Кали заяви, че 20-25 процента от унгарските двойки, които искат да имат деца, имат репродуктивни проблеми. Според професора, ако се премахнат ограниченията на държавното финансиране за инвитро лечението броят на децата, родени след такова оплождане, може да се увеличи от 2000 до 3500 годишно.

dnes.dir.bg

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!