Орган в МО ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Орган в МО ще следи за дезинформация в медиите и интернет
Орган в МО ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството. Документът беше обнародван в „Държавен вестник“, предаде БНР.

Информационният център ще следи и анализира „хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана“. Наблюдението ще е върху „класическите” и модерните медии.

Центърът ще предоставя ежедневни, седмични и месечни доклади как политиката на Министерството на отбраната е въздействала върху целевите аудитории. Директорът на информационния център Владимир Миленски увери депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура.

В началото на мандата си министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че ниският интерес към военната професия е и заради дезинформационни кампании. Пред комисията по обрана министърът припомни, че е внесъл в МС концепция за реализиране на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и „изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние“. От министерството увериха, че с промените вестник „Българска армия“ няма да бъде закриван. А служители на военния канал ще работят „няколко неща едновременно“ или „коренно различни неща“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)