Орторексията – манията по здравословно хранене, която вреди

Орторексията - манията по здравословно хранене, която вреди

Преди летния сезон все повече хора се питат „Как да отслабна“ и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози.

Много често се сблъскваме с проблеми при пациентите, в следствие на назначена самодиета, казва доц. д-р Даниела Попова – началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към болница „Царица Йоана – ИСУЛ“.

Тя обяснява, че дори храните, които се смятат за здравословни, но не са от нашите географски ширини, могат да ни вредят. „Тези експерименти крият опасност. Би следвало много внимателно да прибягваме към промяна в храненето“, посочи доц. Попова пред БНР.

Все по-често клиниката, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения, като анорексия и болимия, приема пациенти с тези заболявания, споделя доц. Попова.

По думите й в днешно време се наблюдават нови феномени, които зачестяват. Такъв е орторексията, посочи тя и обясни, че това е сравнително по-леко нарушение в храненето.

„То се изразява в непрекъснат стремеж да се търсят здравословни компоненти в храните, да няма нездравни елементи, вглеждане в съдържание на мазнини, сол, в търсене на предимно естествени биохрани. Това е прекалено. Индивидите са обсебени в това да броят калории и да търсят определени храни. В крайна сметка това нарушава техния нормален социален живот, нарушава и тяхната личност и те изпадат в една маниакалност“, каза доц. Попова.

Доц. Попова разказа и за друго нарушение.

„При него се вглеждат преди всичко в натрупване на мускулна маса и приемане на храни, които водят до нейното увеличаване – това са преди всичко белтъчни храни. Свръхприемът на белтъчни храни отново е нездравословен дисбаланс в храненето и води след себе си редица нарушения. Това също вреди на здравето“, обясни медикът.

В търсене на начин за драстично сваляне на килограми, повече от година ендокринолозите се сблъскват с лекарствата за отслабване, предназначени за диабетици, които се приемат без лекарско предписание.

Никога не го правете, съветва доц. Попова.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)