Освободеният от затвора Садир Жапаров беше избран за президент на Киргизстан

Националистът Садир Жапаров беше избран за президент на Киргизстан в неделя. Той спечели изборите три месеца след протестите в резултат на оспорвания парламентарен вот и настъпилия хаос в Бишкек.

Пред журналисти в неделя Жапаров обеща да проведе битка с корупцията и се обяви за прозрачност в действията на правителството. “Корупцията е пуснала корени във всяка сфера на живота ни, но няма да позволим това да продължи”, каза новоизбраният президент.

Жапаров е на 52 години и заедно с други известни политици беше освободен от затвора от протестиращите преди няколко месеца. Той имаше 10-годишна присъда за взимане на заложник по време на протест срещу минно предприятие през 2013 г.

След обработването на почти всички гласове в страната, Централната избирателна комисия в Киргизстан обяви, че той е получил малко над 79% от гласовете. За поста Жапаров имаше 17 конкуренти.

Втори на изборите остана Адахан Мадумаров, който е спечелил одобрението на 6,7% от киргизстанците. Той определи резултатите като “далечни от реалността” и заяви, че ще търси “справедливост със законни средства”.

Паралелно с президентските избори се проведе и референдум. Резултатите сочат, че по-голямата част от жителите на страната предпочитат президентско управление. Гласуването ще предостави на Жапаров широки правомощия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

image0 (9K)