НАЙ-НОВИ:

„Осемте джуджета“, част III: Половин милион евро към колата на Еврото

Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски в кадър от видеото на Антикорупционния фонд

Специализираната прокуратура е предала над 500 000 евро на човек, който няма нищо общо с делото, по което са иззети парите. Средствата не са останали у него, макар че в документите пише, че ги е получил. След това парите са се оказали у адвокат, който се е качил в автомобила на бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Това разкрива третата част от разследването на “Антикорупционен фонд” – “Осемте джуджета”.

Неправителствената организация представи историята на бизнесмена Илия Златанов, който е собственик на фирмата за производство на асансьори „Изамет“. Златанов твърди, че заради семеен и юридически конфликт, свързан с бизнеса, е потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петър Петров. В резултат срещу сина му е било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му са били иззети около 35 кг. злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие са се озовали у Петров.

Третата част на разследването добавя още един сюжет към вече познатите. В него се намесва бившият депутат (2001-2005) от НДСВ Димитър Ламбовски, който получава иззетите от съпругата на Златанов над половин милион евро.

Осемте джуджета, част 3

Очакваната трета част на “Осемте джуджета”. Вместо “извинение” към прокуратурата за предишното ни видео – още един свидетел със скандална история от паркинга на специализираната прокуратура. Този път не става дума за злато, а за един голям плик с евро. За Петьо Еврото, разбира се.

Публикувахте от Антикорупционен фонд в Четвъртък, 30 юли 2020 г.

 

Пред камера бившият народен представител разказва, че е бил потърсен от свой познат, който му обяснил, че бившият ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек (сега кандидат-шеф на апелативната спецпрокуратура), го моли да се срещне с един човек.

Така Ламбовски се озовава на столичната улица „Шандор Петьофи“ в ресторант „Осемте джуджета“, използван като офис от бившия следовател Петров.

В ресторанта Ламбовски вижда за първи път Петров. “После разбрах, че бил известен и като Пепи Еврото. “И след като ми беше казано, че това става със знанието и заедно с г-н Франтишек и също така, че г-н Гешев е информиран за това, което се случва, ми беше казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа едни пари, които са веществено доказателство по наказателно дело“, разказва Ламбовски.

В ресторанта бившият депутат разбира, че трябва да получи над 500 000 евро. Пред камерата той казва, че е приел това като заплаха и не е имал избор.

Става дума за парите, които са иззети от сейф на съпругата на Илия Златанов – Юлия. Засега няма обяснение защо прокуратурата решава да даде вещественото доказателство на Ламбовски, който няма нищо общо с делото. Ламбовски обяснява, че изобщо не познава собственика на “Изамент” Илия Златанов, нито пък е наясно с неговите семейни конфликти и дела.

По думите на Ламбовски обаче той е бил еднозначно заплашен да направи каквото се иска от него. “Явно имаше информация, много така – задълбочена за мен”, разказва той.

Пред Антикорупционния фонд Ламбовски разказва, че се е изплашил, защото Петров и други двама мъже, присъствали на срещата в “Осемте джуджета”, са имали цялата информация за него, включително и данъчните му декларации пред НАП отпреди 7-8 години, в които декларирал големи доходи.

„Тоест аз с основание се изплаших, че трябва да свърша това действие, ако не, тези последствия не бяха само, пак казвам, свързани с икономически или други заплахи, а директно аз ги разтълкувах като заплаха за физическа саморазправа“, казва Ламбовски.

След като се съгласява да получи 500-те хил. евро – веществено доказателство, той подписва пълномощно на адвокат и документ, според който Ламбовски е дал на „отговорно пазене“ 650 хил. евро на сина на Илия Златанов – Явор.

Именно този документ служи за оправдание прокуратурата да даде парите на Ламбовски, макар той да твърди, че не познава Златанов-младши. Парите всъщност са намерени у майка му, но не са й върнати.

Няколко дни по-късно бизнесменът отива в спецпрокуратурата. „От другата страна имаше спряна черна S-класа, която, доколкото разбрах, е личният автомобил на г-н Петров, респективно може би на съпругата му, която се оказа, че е вътре в колата заедно с шофьор“, разказва Ламбовски.

Петров е женен за Любена Петрова, която преди няколко години доби известност покрай сдружението „План Б“, което организираше акции в подкрепа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и против председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ламбовски влиза в прокуратурата заедно с адвокатката, на чието име е подписал пълномощно. Парите са предадени на нея. Двамата излизат заедно, тя се качва в черния мерцедес, а Ламбовски – в своята кола. Името на адвокатката е Цветелина Цветкова, член на управата на „План Б“, чийто председател пък е съпругата на Петров – Любена.

На въпросите на Антикорупционния фонд тя отговаря, че е изготвила от името на Ламбовски молба за връщане на парите. Фактическото им предаване обаче е станало чрез друг адвокат – Магдалена Мончовска, бивша секретарка на Петров в столичното следствие, става ясно още от разследването.

Парите са върнати с постановление на прокурор Кирил Пейчинов, който беше говорител на спецпрокуратурата. Той е отказал коментар пред Антикорупционния фонд.

“Смятаме, че от досега изнесеното в “Осемте джуджета” има основание за сериозно вътрешно разследване на самата специализирана прокуратура – най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство”, казва юридическият консултант на разследването адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и бивш заместник-министър на правосъдието.

След публикуването на първата и втората част от разследването „Осемте джуджета“, прокуратурата обяви, че ще провери случая. След това обаче маскирани полицаи нахлуха в дома на Златанов в София за претърсване. Там бяха открити златни и сребърни монети, а главният прокурор Иван Гешев настоя за извинение от Антикорупционния фонд. Дъщерята на Златанов обаче разказа пред Свободна Европа детайли от претърсването и твърди, че монетите са подхвърлени.

Свободна Европа прави редовни опити да се свърже с Петър Петров и другите споменати в историята, но те отказват да коментират.

„Опа, какво имаме тук?“ „Осемте джуджета“ и реакцията на разследващите

Видео ТУК:

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови

4 важни нишки за общуването в брака

Дългосрочните любовни връзки, бракът, рядко се оказват такива, каквито сме си ги представяли. Всекидневно партньорите преминават през ситуации, взимат решения, ...
Повече информация

Проф. Чорбанов: Ще представя българската ваксина тази есен

"Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост." Това заяви в студиото на "Денят ...
Повече информация

10 грешки, които Телецът прави в любовта

Телецът е земен знак и като такъв той е добър в хладнокръвието и спокойствието. Той е спокоен и уверен и ...
Повече информация

7 факта от живота на Христина Морфова, които вероятно не знаете

Завистници съсипват живота й В ненаписаната история на българската интелигенция има много мрачни и срамни страници, които не бива да ...
Повече информация

Проф. Балтов: Чакаме разпореждане от здравния министър за „зелените коридори“

„Зелените коридори остават и този уикенд. Евентуално от понеделник чакаме ново разпореждане на здравния министър и ваксинационния щаб. Моето мнение ...
Повече информация

Николай Младенов: Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

„Това, което сега се случва, беше абсолютно предотвратимо. Много грешки бяха допуснати от двете страни.“ Това мнение относно ескалиралия конфликт ...
Повече информация

Бабикян: Вижте какво направи президента

"Вижте какво направи президента – модерни икономисти, завършили на Запад, има хора от протеста, от ляво и дясно. Съдържа се ...
Повече информация

Епидемиолог: От 2000 деца, тествани с „Пфайзер“, само едно е вдигнало висока температура

"Проверява се дали индийският вариант на коронавируса може да избягва имунитета срещу COVID-19 след преболедуване и ваксинация." Това коментира епидемиологът ...
Повече информация

4 витамина за добро здраве през лятото

Човешкото тяло се нуждае от витамини през цялата година. При приема на добавки, разбира се, трябва да бъдем с повишено ...
Повече информация

Хороскопът за 16-ти май: Какво очаква всяка зодия?

Неделя - трябва да се излезе от летаргията, в която мнозина са били. Активните действия ще бъдат предпоставка за успех ...
Повече информация