Осман Октай: Ердоган е готов да употреби 1,5 млн мюсюлмани у нас

Ситуацията е изключително сериозна, България се превръща в много важна логистика, врата на Балканите, НАТО-вска граница по Черноморието, много световни интереси се пресичат, заяви по НТВ бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

В контекста на тревожните събития България е в дневния ред на тези събития. Борисов съумя да го направи – срещата с Ердоган, срещата с Меркел говорят за това. Друг е въпрос има в детайлите, смята той. Всяка държава си преследва цели – Германия, Вишеградската четворка, Путин, Ердоган, въпросът е ние как ще се разположим.

Има огромно напрежение и между Анкара и Вашингтон. Отделно от напрежението в самата Турция, където в Източен Анадол го наричат убиец и го обстрелват с ракети. Случаят с Бююк е слабост, повтори Октай. От това другата страна винаги се възползва. Но когато Европа и Анкара не преговарят, трябва да се намери някой, който да го прави.

Пресъздаването на страшната картина за 5 милиона бежанци не е в полза на българите, не вярвам, че ще има такова нещо. Ситуацията в Турция обаче е сложна и тя отслабва властта на Ердоган, независимо от площадната подкрепа.

В България живеят 1,5 млн мюсюлмани, които Ердоган във всеки момент е готов да употреби, каза Октай.

Преди Борисов да отиде на среща с Ердоган и Бинали, там беше Местан, показаха го нашироко и това не ми хареса, каза Октай.

Очаквам да се постави пред правителството ни и темата за гюлленистите у нас, каза още той.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)