НАЙ-НОВИ:

ОС към ЦИК предлага една разписка за двата избора на 14 ноември

Общественият съвет към ЦИК излезе с няколко предложения за по-ускорен процес на гласуване на вота 2 в 1 на 14 ноември. Първото от тях е един избирателен списък, с две колони за подписи на гласувалите, по един за всеки от изборите.

От там искат още гласуването да става само с една карта, която да зарежда първата бюлетина, с възможност за „не подкрепям никого” като форма да се гласува само в един от изборите, автоматично зареждане на втората бюлетина след първия избор, което прави гласуването по-интуитивно за избирателите, и една дна разписка и за двата избора.

„Това спестява усилие на избирателите и намалява възможните грешки, важни при контролното преброяване. Ако все пак се реши отпечатване на две отделни разписки, да са с различна дължина, за видимо определяне в коя кутия да се пуснат“, обясняват от Обществения съвет.

Още по темата

17 сеп 2021 12:01

43

15 сеп 2021 22:51

78

„Машинното гасуване на 14 ноември 2021 ще бъде предизвикателство за много от избирателите. Трети по ред вот в рамките на кратък период от време е вероятна причина сериозно проучване и анализ за причините за масовото неучастие на гражданите.

При последните избори е възможно много да са се отказали да гласуват поради неумение за боравене с машините. Възложено от ЦИК социологическо проучване на причините за неучастие, би показало факторите и би насочило усилията на обществото към фокусирани и навременни решения.

За да се гарантира достъп до информация достатъчно време преди деня на изборите, която детайлно онагледява всяка стъпка на избирателя, е необходима незабавна информационна кампания, в медиите и в преки контакти. Основното е избирателят да знае точно какво го очаква в секцията.

Разпространението на видео и друга информация в социалните мрежи е полезно, но аудиторията е възрастово и социално ограничена.

За значителна част от избирателите, осигуряване на физически контакт с устройствата за гласуване остава единствената форма водеща до нужната увереност. Такава информационна кампания може да се съсредоточи на места и време на събиране на граждани с ограничен достъп до електронни услуги – пощенски станции по време на изплащане на пенсии, например”, пишат още от там.

„Възможни са различни решения и е препоръчително решенията да са на база най-малко стъпки и технически пречки за да е облекчен избирателят.

За повишаване  на доверието в технологиите е важно да се знае какви са резултатите от проверките от предишните избори. Все още няма информация какво се е случило във Велико Търново преди изборите на 4 април, което доведе до спиране на гласуването и спекулации за надеждността на вота. Няма официална информация и от контролното броене на разписките от изборите на 11 юли от над 1300 секции.

ОС към ЦИК продължава активно да следи работата на ЦИК и другите институции с мандат по организиране и провеждане на изборите, и остава на разположение за сътрудничество за по-добра информираност на гражданите и по-активно участие в изборите”, заключават от Обществения съвет към ЦИК.

 

https://www.dnes.bg/…………. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon