Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев с напрежение

Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев с напрежение
Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев с напрежение

Снимка: БГНЕС, архив

България и Северна Македония ще отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев под знака на напрежението и силно полицейско присъствие.

Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие – независимо от изострения тон между властите в двете държави.  

Полицейски сили са разположени в по-широкия район около църквата „Свети Спас“ и по цялата дължина на улиците, водещи към нея. Достъп до нея имат само лица с разрешителни.

Специални мерки за сигурност ще има, очакват се държавни делегации, водени от президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, както и представители на още няколко институции. Само обявените делегации ще имат достъп до църквата „Свети Спас“. Останалите делегации и граждани, които не са предварително заявени, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната церемония.

България няма да изпрати официална делегация в Скопие, ще присъства само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Заради криминалните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите нападения срещу българи от Република Северна Македония, властите там са предприели изключителни мерки за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на крайно настроени македонски граждани, така и от български граждани, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Има закани за блокиране на граничните пунктове, за да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)