Откриха изчезнала цивилизация на Карибските острови

Смяташе се, че въпросното племе е изчезнало при идването на испанците

Археолози от университета в Копенхаген, Дания, установиха, че племената таино – коренното население на Карибските острови, не са измрели вследствие на колонизацията на европейците, както се смяташе досега, съобщи Лента, като цитира СайънсАлърт.

[ad id=“225664″]

Племената таино били открити от Христофор Колумб през 1492 г. Смята се, че те са измрели в резултат на експанзията на испанските конкистадори през 17-и век, когато започнали да страдат от донесени от чужденците болести и принудителната експлоатация в плантациите, разказва БТА.

Учените открили в „Пещерата на проповедника“ на остров Елеутера, който е част от архипелага Бахамски острови, гробове на лукаяни – коренни жители, които са родственици на таино.

Специалисти са извлекли добре съхранена ДНК от зъб на жена, живяла през периода 8-10 век. Оказало се, че лукаяните са генетично близки със съвременните представители на араваките – индиански племена, които живеят в Южна Америка. 

[ad id=“236993″]

Що се отнася до живеещите на Карибските острови племена, близки с пуерториканците се оказаха именно лукаяните. Това показва, че независимо от въздействието, което европейците оказали върху културата на местното коренно население, някои групи таино оцелели и се кръстосали с колонизаторите.
Нова телевизия


image0 (9K)