Откриха мигранти натъпкани в дървени сандъци

Престъпен канал за превеждане на мигранти през граничен пункт „Дунав мост“. Всеки от тях е бил поставен в закован дървен сандък.

Служители на ОДМВР-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ преустановиха действието на престъпен канал за превеждане на мигранти през ГКПП „Дунав мост“. Операцията е проведена заедно с румънските власти под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе, съобщават от пресслужбата на МВР.

Успешната реализация е проведена на 24 април със съдействието на служители от отдел „Антикорупция“ на Република Румъния. Престъпната дейност на организаторите на канала е проследена в продължение на няколко месеца.
Организаторът и участниците в групата, както и превежданите от тях мигранти, са задържани на територията на Република Румъния след преминаването на граничния пункт.

Петимата чужденци са преведени през границата укрити в транспортен микробус. Всеки от тях е бил поставен в закован дървен сандък, около който са били облепени опаковки от кашони. Благодарение на своевременната намеса на полицейските служители чужденците били спасени от задушаване.

Към момента на територията на Република Румъния са задържани организаторът и участниците в групата, както и петимата чужденци. На територията на Република България е образувано досъдебно наказателно производство за престъпление по чл. 280, ал. 3 от НК. Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе и се осъществява под ръководството на Районна прокуратура – Русе.

По делото са извършени неотложните следствени действия и са разпитани свидетели. При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой. Работата по случая се координира с полицията и прокуратурата на Република Румъния, където са задържани лицата.
Предстои извършването на допълнителни разпити, както и назначаването на експертизи.

Извършва се задълбочена проверка, която трябва да установи евентуалната съпричастност на служител на ГПУ – Русе. По случая е образувано дисциплинарно производство.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.