Отличиха най-добрите в конкурса „Писма до себе си” в Стара Загора

ЗАРАТА информира: Петото издание на конкурса „Писма до себе си” приключи за пореден път събра стихотворенията и разказите на деца и младежи от различни краища на страната.

Включиха се участници от Варна, Враца, Кърджали, Ягодово, Шумен, Благоевград, Петрич, Пловдив, Бургас, Гурково, Стара Загора, Полско Косово, Костинброд, Русе, Ловеч, Карнобат, Видин, Търговище, Плевен, Ямбол, Велинград, Братя Даскалови, Провадия, Исперих и Сунгурларе.
Голяма част от младите творци са от различни школи, клубове и ателиета по творческо писане.
В това издание на конкурса участваха общо 105 автори с над 140 произведения, които се състезаваха в две възрастови групи.
Темата на конкурса позволява широта и свобода на въображението. Някои от съчиненията бяха в епистоларна форма, други млади поети и писатели бяха потърсили по-нестандартни подходи към темата. Във всички текстове са отразени различни страни от света на децата с техните вълнения, търсения и проблеми.
Наред с обичайните любовни и патриотични творби, децата пишат и за извънредната ситуация от последната година. Дистанционното обучение и карантината се описват къде с чувство за хумор, къде с тревога и притеснение.
Не липсват и поетични, красиви творби за природата, за нейната красота, за силата на стихиите и за мястото на човека на Земята. Обичта към приятелите, семейството, родното място се усеща от всеки ред, написан от младите писатели.
Жури в състав: Мария Донева, драматург на Драматичен театър „Гео Милев“, Николай Колев, ръководител на Клуб „Киносценаристика и режисура“ в Център на подкрепа на личностно развитие и Иван Желязков, старши експерт по български език и литература в Регионално управление на образованието – Стара Загора отличи най-силните произведения, като критериите за оценка бяха – съобразяване с темата, фантазия, стил, непосредственост, оригиналност и не на последно място – езикова култура и познаване на правописните правила.
„Всеки от участниците заслужава похвала за труда и старанието. Ние вярваме, че творческото писане помага на децата да усвоят езика и да усъвършенстват умението си да се изразяват, но също и развива тяхното въображение и способността им да се поставят на мястото на другия, да си представят как той се чувства, и по този начин ги прави по-добри хора“, сподели поетесата Мария Донева, член на журито.

(Visited 7 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!