Отново отварят Ню Йорк на 8 юни

Кметът ди Блазио съобщава, че около 400 хиляди души ще могат да се върнат на работа, след като градът беше подложен на локдаун от месеци. Градската управа вече увеличава интензитета на движение на градския транспорт.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо съобщи на специална пресконференция, че градът Ню Йорк ще бъде отворен отново на 8 юни. „Ще продължим да бъдем с повишено внимание към горещите точки с активна зараза“, съобщава Куомо в туит и обяснява, че се води статистика по пощенски код за районите, където Ковид е с по-високи нива от основната част на града. Готови сме да посрещнем потребностите на всеки район в по-критична ситуация.“

На пресконференция Куомо заявява, че се гордее от начина по който нюйоркчани се справят със ситуацията.

Кметът на града Бил де Блазио се присъедини към брифинга на Куомо, след като бе обявено намерението градът да бъде отворен отново и коментира: „От нас очакват да рестартираме живота в Ню Йорк сити. Когато говорих с хората на Ню Йорк тази сутрин им казах, че индикациите за облекчаване на ситуацията се развиват в правилната посока, но ключът за достигане на момента за фаза едно идва от сътрудничеството между мен, щата и града, които работят в едно и също темпо. Ние категорично работим в пълен синхрон.“

Град Ню Йорк трябва да покрие още два от общо седемте критерия на Куомо, за да може да се присъедини към другите части на щата, които се отварят за нормален живот. Един от критериите е осигуряване на капацитет на болниците, като 30% от леглата трябва да са свободни. Другият критерий се отнася до проследяването на контактите. По думите на губернатора, градът е готов да отговори и всички изисквания към края на следващата седмица.

Според изискванията на Първа фаза на плана за връщане към нормален живот, малки магазини ще получат разрешение да зареждат със стока; малки строителни обекти и дребни производства също могат да се върнат към работен режим. Кметът ди Блазио съобщава, че около 400 хиляди души ще могат да се върнат на работа, след като градът беше подложен на локдаун от месеци. Градската управа вече увеличава интензитета на движение на градския транспорт. Въпреки това директорът на метрополитена в Ню Йорк Патрик Фойе призовава да бъдат удължени възможностите за работа от дома, защото гигантските тълпи, които едновременно се отправят към работа всяка сутрин могат да променят изцяло картината на постигнатото задържане в разпространението на заразата.

Куомо допълва, че пет региона в щата могат да започнат поетапното си отваряне от 15 май – Централен Ню Йорк, Южният рид, Северният район, Долината Мохок и Фингърс лейк и те са навлезли във фаза две.

Втората фаза позволява отварянето на магазини, офис сгради, фризьорски салони и автомагазини, като е задължително да се запази физическата дистанция между хората.

Щатът Ню Йорк е едно от най-засегнатите места в САЩ от взрива на коронавирус в страната. До този момент потвърдените случаи в щата са почти 372 хиляди и жертвите са 29 500.

В четвъртък Куомо съобщи пред медиите, че е издал заповед с която дава право на бизнеси да отказват достъп на хора, които не носят маска. „Не спирам да говоря по въпроса за маските и колко ефективни са те! Макар те да са измамно ефективни, те също така са изключително ефективни, защото това позволява на хората по-уверено да навлизат в едно и също пространство и затова е задължително да бъдат носени на обществени места, в обществения транспорт. И за да гарантираме правото на спокойствие на всички хора, затова заявявам, че всеки, който притежава бизнес или място, където влизат хора, е в правото си да изрече: „Не носите маска, напуснете!“

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)