Отново над 150 арестувани в Беларус. Заради страха и лошото време протестите оредяват

Повече от 150 души в Беларус са били арестувани по време на протест срещу президента Александър Лукашенко в неделя, съобщиха неправителствени организации.

Правозащитната група “Вясна” публикува имената на 151 души, които са били задържани в столицата и още няколко други града. Демонстрации имаше в различни квартали на Минск, където хората носеха флага на опозицията.

Това е деветнайстата поредна неделя от началото на протестите, които започнаха в бившата съветска република след изборите на 9 август. Те бяха спечелени от Александър Лукашенко, но според мнозина са били манипулиран. Съединените щати, Европейският съюз и няколко други държави отказват да признаят Лукашенко за победител и наложиха санкции на Беларус.

По информация на ООН от началото на демонстрациите полицията е задържала повече от 27 хиляди души. Има данни и за изтезания, както и за няколко починали.

Демонстрантите настояват Лукашенко да подаде оставка, политическите затворници да бъдат освободени и да бъдат организирани нови избори.

Броят на протестиращите по улиците на Минск и другите градове е намалял през последните седмици на фона на умората, репресии и студеното време. Организаторите на протестите също смениха тактиката, като призоваха за по-малки събирания, за да избегнат сблъсъци с полицията.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!