От Кремъл обидени: Западът обсъжда глобални въпроси без Русия и Китай

„Стремежът на западните държави да решават глобалните проблеми в тесен кръг без участието на Русия и Китай е озадачаващ“. Това се казва в коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в събота, във връзка със специалната онлайн сесия на конференцията по сигурността в Мюнхен, проведена в петък, предаде ТАСС.

„Вземайки предвид заявения дневен ред, сред елементите на който са, без преувеличение, глобални теми като „неотложни проблеми на световното развитие“ , „проблеми на изменението на климата“ и „борбата срещу пандемията на коронавируса“, съставът на участници в това събитие най-малкото буди недоумение”, отбелязва Захарова. „ Всъщност проблемите, пред които е изправено цялото човечество, се планира да бъдат обсъдени в много „стеснен“ формат. Организаторите поканиха лидерите на САЩ и ЕС, както и генералния секретар на ООН и генералния директор на СЗО за участие в дискусията. Това да бъдат привлечени за участие други държави, включително Русия и Китай, не стана дума. Напротив, те бяха разглеждани в дискусията като заплахи и съперници, с които трябва да се води борба. „

„За пореден път трябва да констатираме желанието на западните партньори, което се засили през последните години, да решават проблеми в тесен кръг, да насърчават удобни за тях решения, които впоследствие ще бъдат наложени на останалата част от международната общност ррез призмата на „световен ред, основан на правила“”, каза гласът на руското външно министерство.

Русия, подчерта Захарова, не споделя този подход и призовава за широко международно сътрудничество по обединяващ дневен ред в рамките на универсалните демократични институции на системата на ООН.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)