От понеделник преболедували COVID могат да изтеглят зелен сертификат

От понеделник преболедували COVID могат да изтеглят зелен сертификат

Снимка: БГНЕС

От 25 октомври всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от http://www.his.bg. Това съобщават от здравното министерство. 

Още по темата

Припомняме, че валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Решението се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология.

Здравните власти въведоха задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито от 21 октомври. Мярката ще продължи да действа, „докато даде резултат“, каза здравният министър. Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици.

Изискване за зелен сертификат ще има за: кина, театри, галерии, концерти, музеи, молове, магазини над 300 кв. м, фитнес центрове, спортни клубове, басейни, заведения за хранене, хотели. Сертификат няма да се изисква за хранителните магазини, аптеките и банковите институции. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат, ще бъдат затворени.

Зелен сертификат се издава при завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR преболедуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

Здравните власти предвиждат също сертификатът при получаване на първа доза от двудозова ваксина да дава свободен достъп до посочените в наредбата места в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификата. Сертификатът ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайният документ.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)