От ПСС предупреждават за лавинна опасност на Витоша

От ПСС предупреждават за лавинна опасност на Витоша
От ПСС предупреждават за лавинна опасност на Витоша

Снимка: БГНЕС

След обилните снеговалежи в последните няколко дни, придружени със силни ветрове, негативните форми на релефа по стената на Витоша са се напълнили със сняг, което означава, че може да има лавинна опасност по тези места, предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) – Отряд София.

Планинските спасители препоръчват при разходки на Витоша над хижа Алеко туристите да минават само по „Зелената писта“, следваща сравнително безопасния зимен маршрут.

Ако все пак се озовете на стената, избягвайте да минавате под въжетата на старите лифтове и влекове, тъй като там са основните „дупки“, по които падат лавини, апелираха от ПСС и обърнаха внимание, че там неведнъж е имало инциденти, някои от които фатални.

От Отряд София пишат още, че скоро ще дадат подробна информация за лавиноопасните терени в района на хижа Алеко. На 12 декември ще се състои и лекция за безопасност в зимната планина.

Спасителите съветват при нужда туристите да се обаждат на телефон 112, откъдето ще ги прехвърлят към Централен денонощен пост и дежурен планински спасител. Напомнят и да не се забравя планинската застраховка.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)