Офанзивата на Израел обхвана цялата територия на Газа. Военните наредиха нова евакуация на юг

Офанзивата на Израел обхвана цялата територия на Газа. Военните наредиха нова евакуация на юг

Сухопътната офанзива на Израел в Ивицата Газа вече обхваща цялата ѝ територия, съобщиха израелските военни сили в неделя, цитирани от Асошиейтед прес. Те наредиха нова евакуация в южната част на Ивицата и обявиха, че военните операции там ще бъдат „не по-малко силни“ от тези на север.

Новината идва няколко дни след възобновяването на военните действия между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Войната между тях започна на 7 октомври и се води на територията на Газа, контролирана от Хамас. В продължение на седмица между двете страни беше обявено временно примирие, което приключи миналия петък. След него Израел измести фокуса на офанзивата си към южните части на Газа.

Ивицата Газа е дълга 41 км и широка 10 км. С население от повече от 2,3 млн. души, тя е една от най-гъсто населените територии в целия свят.

Още в първите дни от войната израелските военни наредиха на цивилните палестинци да напуснат северните части на Ивицата. По данни на ООН, цитирани от БТА, около 1,8 млн. палестинци в Газа са разселени от началото на войната.

Новите заповеди за евакуация и от южните части на Газа бяха последвани от тежки бомбардировки. С дронове и артилерия Израел нанесе обстрел на ключови градове като Дейр ал-Балах и Хан Юнис.

Местните жители споделят, че са получили листовки от израелските военни, които наричат Хан Юнис „опасна бойна зона“ и призовават палестинците да се преместят в граничния с Египет град Рафах или в крайбрежен район в югозападната част. Палестинците обаче казват, че вече нямат къде да отидат.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната между Израел и Хамас и заяви, че страданията на цивилното население са „твърде големи, за да бъдат понесени“.

Властите в Израел обаче повтарят готовността си да продължат войната до унищожаването на Хамас и отстраняването ѝ от управлението в Газа.

Войната между Израел и Хамас започна с нападение на групировката срещу Израел, при което загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Тел Авив отговори с мащабна офанзива и пълна блокада над Ивицата Газа, при която до момента са загинали над 15 000 души по данни на местните власти, контролирани от Хамас.

При временното прекратяване на огъня, което продължи една седмица, бяха освободени 105 от израелските и чуждестранните заложници, взети от Хамас. В замяна Израел освободи 240 палестинци, държани в израелски затвори. И от двете страни бяха пуснати предимно жени и деца.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)