Официално: Пеевски, Вълка, Домусчиеви и Георги Самуилов са с най-големите заеми от ББР

Фирми, свързвани в миналото или днес с едри бизнесмени или политици, са изтеглили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР), която би трябвало да подпомага малкия и средния бизнес.

След като годиББни наред в публичното пространство витаеха подозрения, че банката се ползва като касичка на приближени до властта държавни „бизнесмени“, служебният министър на икономиката Кирил Петков най-сетне изнесе официални данни по въпроса, които потвърдиха съмненията. В понеделник Петков обяви списък от 8 фирми с най-едрите заеми, раздадени от банката, които са на обща стойност близо 1 млрд. лв.

image0 (9K)image0 (9K)

Сред най-крупните кредитополучатели са фирми, свързвани в миналото или днес, с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиев и Георги Самуилов.

Три дружества са получили заеми от по над 140 млн. лв. – „Слънчев ден“ АД, „Благоевград – БТ“ АД и „Роудуей кънстракшън“ АД.

Други две дружества са взели по над 115 млн. лв. от държавната финансова институция – „Маркет инвестмънт“ АД („Техномаркет“) и „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД.

Параходство „Български морски флот“ АД на братя Домусчиеви, „Транспект“ АД и „Инса Ойл“ ЕООД на Георги Самуилов са взели по над 60 млн. лв.

Преди повече от 5 години Пеевски за кратко изсветли собствеността в някои от дружествата си, като „Булгартабак“ и „Техномаркет“ са едни от най-знаковите компании от бизнеса му.

Икономическият министър: Проверката започва до края на седмицата

През уикенда министър Кирил Петков обяви, че започва проверка на дейността на ББР.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя ще провери съответствието на процедурите по отпускане на кредити от кредитната институция със закона за ББР и устава на банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв. Не е ясно колко на брой са те, но преди година бившият министър на икономиката Емил Караниколов обяви, че раздадените заеми в размер на над 5 млн. лв. само по време на управлението на Стоян Мавродиев са повече от 60.

ББР: Ще съдействаме за проверката

Преди обявлението на икономическото министерство за раздадените едри заеми ББР излезе с позиция, в която обеща да съдейства при проверката.

„Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП)“, посочиха от финансовата институция.

Оттам обясниха, че към края на март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава. „ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си“, посочиха още от финансовата институция.

Медиапул

(Visited 62 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!