НАЙ-НОВИ:

„Охулени от всички“. ИТН ще разчита на медиите при следващи преговори с партиите

Партията на Слави Трифонов ще разчита включително и на медиите при следващите си преговори с възможни политически партньори. Това става ясно от интервю на зам.-председателката на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Виктория Василева, дадено за „Дневник“.

Интервюто идва два месеца преди извънредните парламентарни избори – третите поред, които България ще проведе за една календарна година. Досега партиите не успяха да проведат преговори и да направят нужните компромиси, които да позволят да се състави редовно правителство. Това породи съмнения, че в следващ парламент формациите биха успели да се справят с тази задача.

ИТН е извлякла поуки от неуспешния начин на водене на преговорите досега и ще смени подхода си след следващите избори, казва Василева в интервюто си. Тя дава два примера за подобни поуки.

Един от тях е фактът, че срещите са протичали при затворени врати, без участието на журналистите. Според нея това е довело дотам, че твърденията на участниците по-късно са произвеждали ефекта на „дума срещу дума“.

„Проблемът е, че същинските разговори, които водихме в парламента, не станаха в присъствието на медиите“, каза Василева.

Вторият пример за извлечена поука за нея е начинът, по който ИТН е представила първия си проект за кабинет.

Изборите на 11 юли бяха спечелени от ИТН, която получи 65 депутатски места. Ден по-късно председателят Слави Трифонов прочете от телевизията си 7/8 номинациите на партията за състав на бъдещ кабинет. По-късно стана ясно, че нито проектът за правителство, нито бъдещите му политики са били обсъждани с която и да било от парламентарните сили.

Василева определи този начин на представяне на кабинет като „може би грешка“: „Казвам „може би“, защото къде са разписани правилата в политиката за това кое как се прави? (…) Има ли учебник, има ли процедурни правила за това как се съставя правителство и как се води диалог с други политически партии? Не.“

По думите й понякога е нужно човек сам да създава правилата, но ИТН, макар и да е искала, не е успяла да го постигне. „[Тези правила] не бяха възприети и може би затова ние плащаме сега една политическа цена, че сме обругани и охулени от всички“, казва тя.

Виктория Василева повтори тезата на ИТН за това, че е изключена коалиция между тях и ГЕРБ и ДПС. Тя каза, че вратата за преговори с останалите формации е „разбира се отворена“.

Тя определи като „затворена страница в историята на ИТН“ случая с един от кандидатите на партията за министерски пост. Става дума за адвокат Петър Илиев, който беше номиниран първоначално за министър на правосъдието, а след това за министър на вътрешните работи. Той предизвика смущения в медиите с това, че е почетен консул на страна, смятана за офшорна зона, както и с това, че негови колеги го обвиниха в плагиатство.

След неуспешния опит на ИТН да състави кабинет кандидатурата на Петър Илиев не е била обсъждана „за нищо“, каза Василева.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon