Очаква се българските граждани да разрешат проблеми, които политиците не успяват

Очаква се българските граждани да разрешат проблеми, които политиците не успяват

Предизборните кампании на политическите партии предлагат повече от същото. Шансът за промяна на резултата от изборите е минимален. За пореден път се очаква българските граждани да разрешат проблеми, които политиците не успяват – въпросът за това как да изглежда управлението; коя да е коалицията, която да управлява; дневният ред, по който да се управлява. Очевидно това няма да сработи и българските граждани няма да разрешат тези въпроси, това не е и тяхна работа. Виждаме употреба на същите политически послания, насочени към същите политически групи, основана към същата политическа стратегия, която е радикализация. Това заяви политологът Христо Панчугов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

16 мар 2023 07:00

181

„За пореден път ще видим картината от предишния парламент и ще отложим възможността за разплитане на този възел, който тежи на българската политика…Много е трудно, когато посланието е радикализация да се убедят гражданите после за каквито и да е коалиции“, каза политологът.

Панчугов коментира и доклада на финансовия министър Росица Велкова-Желева от седмицата, от който стана ясно, че България е заплашена от фалит и има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност. В доклада на министъра се посочва още, че съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, като може да се наложи взимането на заем от Международния валутен фонд, за да се спаси фискалната стабилност.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че ден по-късно Велкова заяви, че няма риск от дефолт за страната ни, нито опасения за валутния курс или намеса на МВФ.

По думите на Панчугов заключенията за фалит са преекспонирани, тъй като в доклада никъде не се говори за него.

 „Проблемът идва от възможността на интерпретацията. Когато изведеш заключения без данни, целта е очевидна – и тя е да се правят внушения, да се включи служебното правителство в предизборната кампания“, посочи Панчугов.

Според госта програмата, свързана с данъчни промени на служебното правителство, няма основание, а целта ѝ е „да може да се засили картината за Апокалипсис“.

„Идеята е да се каже, че до този момент нищо, което е било свършено, не е добро – тази система не работи, партиите не функционират и не работят“, посочи Панчугов.

В геополитически план той се спря на Конгреса на Комунистическата партия в Китай, който беше проведен миналата седмица и затвърди лидерството на партията и на президента Си Дзинпин.

Според Панчугов Китай няма интерес от продължаващ военен конфликт в Украйна. Политологът заяви, че е „истински уверен“, че на срещата между Москва и Пекин, насрочена за следващата седмица, ще се търси решение на конфликта.

 „Единственият вариант е да се намери нещо, което да бъде продадено като победа на Русия“, смята политологът.

По думите на Панчугов постигането на компромис е трудно, защото Русия не може да остане безнаказана за действията си.

„Или конфликтът ще продължи до изтощение на едната страна, или трябва да се намери изключително креативно решение, което, наказвайки Русия, да ѝ позволи да обяви победа във вътрешен план“, каза Панчугов.

Целия разговор гледайте във видео материала.


 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)