Очаква се до края на седмицата Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група

Президентът Румен Радев ще продължи консултациите с парламентарно представените партии и коалиции. Днес той ще приеме първата политическа партия, спечелила изборите – ГЕРБ и втората – „БСП за България“.

Вчера държавния глава проведе консултации с Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ. Очаква се до края на седмицата президентът Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група. Междувременно консултациите между преговарящите екипи на ГЕРБ и Обединени патриоти продължават. Едва след връчването на мандата от президента Радев обаче ще станат ясни имената на министрите в кабинета Борисов 3. Това стана ясно вчера след поредния 3-часов кръг от преговори.

Поименният състав и разпределението на ресори в бъдещия кабинет ще е последният разговор, който ще бъде проведен, защото все още преговарящите са далеч от окончателното решение, съобщи Владислав Горанов. Важно е да се отбележи, че в коалиционното споразумение е записано, че има механизъм за номиниране и отзоваване на министри. На този етап е ясно, обаче, че вицепремиерите ще са четирима на брой, като е нормално те да водят и министерства.

Поименният състав не е бил обект на днешната среща, уточни Горанов. В момента използваме часове наред всяка дума и формулировка да бъде така оформена, за да не може никой да използва споразумението като индулгенция, каза още той. „Това ще стане в периода когато е връчен мандата докато той се реализира“, каза Горанов по повод състава на кабинета.

„Дотогава се опитваме да направим един документ, който да не поражда никакви съмнения как във всяка една ситуация ще действат двамата партньори в парламента и изпълнителната власт. Вероятно през следващата седмица ще може да се води разговорът за имена и пропорции. На този етап сме на финала, макар и незавършени на текстовете на коалиционното споразумение, механизмът на управление, технологията на упражняване и как се действа при кризисни ситуации“, каза още Владислав Горанов.

Днес обсъждахме коалиционното споразумение каза Каракачанов. Искаме това да бъде конституционният документ на бъдещата коалиция, каза още той

Към момента имена за съответни ресори не са назовани. Ясно е само едно име – това е на министър-председателя. Каракачанов каза, че на се обсъждани и квотни принципи. Всички предизвикателства пред нашата сигурност са сложни и важни и нямаме право на грешки, заяви лидерът на ВМРО и добави, че се надява следващите дни коалиционното споразумение да е готово.

Според него, ако ОП вземат едно министерство, ще бъде огромна грешка, в него да няма и други представители от други партии, добави Каракачанов.

източник: kanal3.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)