Париж влиза в едномесечен локдаун. Излизането от домовете ще се декларира

Столицата на Франция влиза в едномесечен локдаун заради очакваната трета вълна на COVID-19. Обявените в петък мерки ще засегнат 21 милиона души в 16 френски района.

Ограниченията няма да са толкова строги, колкото при предишното затваряне, каза министър-председателят Жан Кастекс, цитиран от Би Би Си. На хората ще бъде позволено да спортуват на открито.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 във Франция са над 35 хиляди. Премиерът Кастекс каза, че третата вълна е все по-вероятна.

Ситуацията в Париж е особено тежка. В интензивните отделения в столицата има над 1200 пациенти с коронавирус. Това е повече от най-големия брой тежко болни по време на пика на втората вълна през ноември, каза здравният министър Оливие Веран.

Всички бизнеси, които не са жизненоважни, трябва да затворят. Остават отворени обаче училищата, както и фризьорските салони, които трябва да спазват определен „санитарен протокол“.

Гражданите ще имат право да спортуват на разстояние не повече от 10 км от домовете си. Пътуването до други населена места ще е забранено, с изключение на наложителни случаи. Хората в засегнатите райони ще трябва да попълват формуляр с причини, за да излязат от дома си.

Освен Париж и околностите му, ограниченията засягат регионите в северната част на страната Север-Па дьо Кале, Сен-Маритим и Еуре. На юг мерките ще обхванат региона Морски Алпи, където е Ница.

Остава в сила вечерният час за цяла Франция. Той ще започва в 19 часа, което е с час по-късно от досега. Причината е увеличаването на светлата част на деня.

Опасенията от трета вълна във Франция идват на фона на критиките за бавната ваксинация в страната. Малко над 10 % от населението са получили по първа доза ваксина, което е два пъти повече от равнището в България.

Франция също беше сред страните, които временно спряха употребата на ваксината на AstraZeneca. В четвъртък Европейската агенция по лекарствата каза, че ваксината е безопасна и ефективна. След това държавите в ЕС възобновиха имунизациите с този препарат.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)