Парламентът отхвърли предложението на БСП за купуване на руската ваксина

Лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за руската ваксина „Спутник V“ в парламента на 5 март 2021 г.

С 65 гласа в подкрепа, 9 против и 79 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП парламентът да приеме решение, с което да възложи на правителството започване на преговори с Русия за закупуване на ваксината „Спутник V“. След гласуването народните представители от левицата напуснаха пленарната зала.

След това парламентът възложи на Министерски съвет да започне консултации с Европейската комисия за възможностите за употреба на други ваксини, които все още не са разрешени за употреба в ЕС. Предожението беше направено от парламентарната комисия по здравеопазването.

Това решение беше прието с 96 гласа „за“, без нито един против или въздържал се. От БСП и ДПС не участваха в гласуването. Не беше подкрепено и компромисно предложение на Валери Симеонов, направено на основата на двата проекта.

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план.

От парламентарната група на ГЕРБ реагираха остро на предложението, обвинявайки опозицията в „системен саботаж“ на дейстията на управляващите срещу епидемията.

В хода на дебатите беше обяснено, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която на 4 март започна ускорена процедура за одобрение на „Спутник V“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)