Партията на Орбан напуска групата на ЕНП в Европарламента

Евродепутатите от управляващата унгарска партия ФИДЕС ще напуснат днес групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, съобщи проправителственият вестник „Модяр немзет“, без да посочва източник на информацията си.

Същото беше съобщено и от сайта „Ориго“.

ФИДЕС, предвождана от министър-председателя националист Виктор Орбан, е в лоши отношения с ЕНП, която замрази членството на унгарската партия преди две години. Консервативният блок направи този ход, тъй като смята партията за недостатъчно демократична, отбеляза Ройтерс.

Партията действа изпреварващо, тъй като за днес е предвидено гласуване на евродепутатите в Брюксел за реформа на устава на ЕНП, който да позволи замразяване на членство или изключване на цели делегации, а вече не само на отделни депутати, предаде Франс прес.

В изпратено в неделя писмо до председателя на ЕНП германеца Манфред Вебер унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува „готвените по мярка“ промени за санкциониране на на членовете на ФИДЕС. Той предупреди, че ако тези промени бъдат приети, ФИДЕС ще напусне ЕНП.

Засега няма коментар от ФИДЕС или канцеларията на Орбан. Ако напускането бъде потвърдено, то ще сложи край на неколкогодишни пререкания. От ЕНП е имало няколко призива за изключване на ФИДЕС заради нейни позиции против Брюксел и мерки, за които се смята, че нарушават основни права.

Унгарската партия е със замразено членство от март 2019 г. Оттогава тя вече няма право да участва в заседанията на ЕНП, лишена е от право на глас и не може да издига кандидати за постове в парламентарната група. Десетината й евродепутати обаче продължават да членуват в групата на ЕНП.

Какви са реакциите на големите групи в ЕП

Най-после премиерът Виктор Орбан напуска, написа в Туитър председателят на групата на социалистите Ираче Гарсия, цитиран от БТА. Тя нарича „срамота“ решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП. С това, че не взе мерки в продължение на години, ЕНП позволи на унгарския премиер да превземе медиите, да нарушава основни права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество, добавя Гарсия.

Групата „Обнови Европа“ посочи в изявление, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП. Няма място за отровния популизъм на ФИДЕС в утвърдената европейска политика, допълниха либералите.

Зелените определиха новините като отдавна очаквани. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското правителство, добавиха от тази парламентарна сила.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)