Паспорт за милион. ГЕРБ и ДПС оставиха възможност за българско гражданство срещу инвестиция

Чуждестранни инвеститори ще могат да получават българско гражданство, ако са внесли в капитала на българска компания сума не по-малка от 1 милион лева като финансиране на приоритетен проект. Това гласи поправката в Закона за българското гражданство, която окончателно беше приета на второ четене в петък с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Промените бяха предложени от депутата на движението Йордан Цонев и подкрепени още на първото гласуване от колегите му от управляващата партия. Коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“ обаче не подкрепиха поправката. Тя става факт на фона на заплахата от наказателна процедура срещу България в Брюксел именно заради старата практика за своеобразно продаване на гражданство на едри инвеститори.

През миналата година правителството направи опит да демонстрира на Европейската комисия (ЕК), че ще затегне контрола в тази посока, внасяйки законопроект, забраняващ получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции, каквито са покупките на държавни ценни книжа и наличието на банков влог. В такива случаи инвеститорът може бързо да се освободи от ценните книжа или да изтегли влога си след получаване на паспорта.

Мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ гласуваха за проекта на първо четене, но паралелно с това, заедно с ДПС разписаха и гласуваха още един проект. В него се казва, че български паспорт може да се даде на инвеститор, който е вложил материални активи на стойност най-малко 1 милион лева и е разкрил минимум 20 нови работни места. Точно той беше приет и на второ четене в петък.

„Предложението обхваща само инвестиционното гражданство – само тези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние от 5 години, без да я изтеглят. Te имат права да кандидатстват за гражданство, получили са постоянно пребиваване и предложението цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат“, обясни вносителят Йордан Цонев, цитиран от „Дневник“.

Наред с условието за внасяне на поне 1 милион лева в капитала на българско дружество за целите на проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, новите текстове допускат още една хипотеза. Българско гражданство ще може да се получава и при увеличаване на такава инвестиция до 2 милиона лева.

При придобиване на български паспорт по тази процедура, членовете на семействата на въпросните бизнесмени също ще могат да кандидатстват за българско гражданство. Друго условие е чужденците да са получили разрешение за постоянно пребиваване в страната преди не по-малко от една година. По информация на парламентарната правна комисия новата поправка е била съгласувана с ресорните министерства и службите за сигурност.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)