Патриарх Неофит назначи български свещеници в руската църква и поиска посолството да я отвори

Патриарх Неофит назначи български свещеници в руската църква и поиска посолството да я отвори

Патриарх Неофит лично назначи от понеделник свещеници от София, които ще поемат богослуженията в руската църква „Св Николай Мирликийски“, съобщи Светият Синод.

Заповедта му е в качеството му и на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът. Неофит е информирал патриарха на Русия Кирил и очаква от руското посолството в България да отвори църквата.

Тя прекрати богослуженията си и затвори, след като миналата седмица свещениците му, включително предстоятеля на руската църква архимандрит Васиан, бяха изгонени от България. Те бяха обвинени, че са заплаха за националната сигурност.

Софийската митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на храма няма да бъде погубена или увредена, се казва в съобщението на Светия Синод.

С действието на патриарха не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, се добавя в него. На заседание Светият Синод ще обсъди „всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса“.

Свещениците от руската църква бяха изгонени близо седмица след като архимандрит Васиан беше обвинен в шпионаж и обявен за персона нон грата от Северна Македония. След изгонването Москва обвини София в „богохулство“, а руската посланичка в България Елеонора Митрофанова каза, че българският посланик в Русия ще бъде привикан във връзка със случая.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)