Пенева: Важно е да не се допуска сумиране на вот

Пенева: Важно е да не се допуска сумиране на вот
Пенева: Важно е да не се допуска сумиране на вот

Снимка: БГНЕС

Искахме да не се допуска сумиране на хартиените и машинните резултати в общ протокол, което вече доведе до обърквания. Сега отново ще има този недостатък – преброителите ще сумират резултатите и това дава възможност за грешки и манипулации.

Още по темата

28 ное 2022 21:29

2

27 ное 2022 12:16

33

Това каза за Нова Нюз Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Дори да няма Обществен съвет към ЦИК, ще продължим да работим като организации както досега. Форматът, по който ще бъдем обединени, няма значение. Ще продължим да се събираме, да споделяме мнение и да произвеждаме анализи и становище. Може би нашето мнение не се харесва на някой, може би на ЦИК“, посочи Пенева.

Според нея съветът дава препоръки по оптимизацията на процеса на изборите. „Ще наблюдаваме честността и прозрачността на изборния процес. Ние не получаваме възнаграждения, отделяме от свободното си време, за да работим за обществения интерес. Главният недостатък на машинното гласуване е притеснението на някои избиратели от гласуването така. Затова приканвахме да има обучение. Доверието в технологията на преброяване също е проблем и се бори с извадково броене пред наблюдатели и медии. Може да се опрости и протоколът“, смята тя.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)