Перверзията на забулването

Франция забрани пълното забулване на лицето за мюсюлманки. Това предизвика разнопосочни реакции. Френската философка Елизабет Баден е поддръжник на забраната. Нещо повече: тя смята, че забулването е безнравствено.

Безнравствено ли е?

Наскоро „Ню Йорк Таймс“ помести статия за враждебността към исляма в Европа, в която като примери са посочени както забраната за забулване на лицето във Франция, така и забраната за строеж на минаретата в Швейцария.

Франция каза „не“ на бурката

Всеки решава за себе си? Нищо подобно!

Според Елизабет Баден обаче между двата примера няма нищо общо. Според нея е естествено мюсюлманите да разполагат със свои места за молитва и да могат да строят минарета. В другия случай става дума за това дали Френската ребуплика е длъжна да приема пълното забулване на лицето за нормално. Тя категорично не е съгласна с тезата, че жените би трябвало да имат правото да решават сами за себе си как да се обличат.

„Това е същото, както ако ставаше дума за някоя секта, чиито членове искат да ходят чисто голи по улиците“, казва Баден и допълва: „Нали и на тях ще им се каже, че така не може. В случая пак става дума за секта – напълно забулените жени са символ за настъплението на радикалните ислямисти, които искат не нещо друго, а да установят докъде могат да стигнат в нашето общество. Преобладаващото мнозинство от моите сънародници-мюсюлмани изобщо не са засегнати от тази дискусия“, твърди Баден.

Тя е убедена, че ислямът не е по-враждебен към жените, отколкото останалите религии и заявява: „И трите големи монотеистични религии са враждебни към жените. В момента, в който тези закони се възправят срещу светските закони на една държава, те се превръщат в заплаха за свободата.

Аз те виждам, но ти нямаш право да ме гледаш!

Религиите се стремят към господство над светската държава

В момента има много примери за радикализирани религии, независимо дали става дума за свръхортодоксалните евреи, за протестантските секти, които печелят все повече влияние в Америка или за ислямските секти, които искат да наложат своите закони над демократичните. Навсякъде е все едно и също: те искат да поставят своето схващане за правото над правото на светската държава.“

И още нещо: Баден пледира за това да не се смесват две важни неща: „В спора за забулването на жените не става дума за тялото, а за лицето. Истинската перверзия на забулването е, че тези жени разполагат с правото да виждат идентичността на другите, но крият своята. Няма никаква взаимност и това е върхът на социалната безнравственост. Това е същото все едно да кажете: мое право е да гледам кои сте вие, но вие нямате същото право.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)