Петимата българи обвинени, че са руски шпиони във Великобритания остават в ареста

Петимата българи обвинени, че са руски шпиони във Великобритания остават в ареста

Петимата българи, обвинени, че са руски шпиони ще останат в ареста, съобщи Ройтерс. Петима се явиха чрез видеовръзка в лондонски съд във вторник.

Тъй като пред съда не бяха представени искания за освобождаването им под гаранция, те бяха задържани под стража, за да се явят в лондонския съд „Олд Бейли“ на 13 октомври.

Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата“ в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова, всички български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани през февруари тази година.

Прокурор Катрин Селби каза пред съда в Уестминстър, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели.

На Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха повдигнати обвинения за престъпления, свързани с документи за самоличност. В четвъртък те трябва да се явят в съда Олд Бейли по тези обвинения.

Имената на Ваня Габерова и Иван Стоянов, станаха ясни едва миналата седмица.

„Дейли Мейл“ пише, че Габерова е собственичка на козметична компания VG PRETTY WOMAN LTD в лондонския квартал Актън. Твърди се, че е спечелила много награди не само във Великобритания и родната й България, но и в Русия.

За Иван Стоянов няма друга информация освен, че е на 31 години и е живял в западния лондонски квартал Грийнфорд.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу заплахите за външната сигурност и потенциалните шпиони и през юли прие нова закон за националната сигурност, припомня Ройтерс.

По това време правителството на Великобритания определи Русия като „най-острата заплаха“ за своята сигурност.

През ноември миналата година ръководителят на британския вътрешен шпионаж заяви, че повече от 400 заподозрени руски шпиони са били експулсирани от Европа, с което е бил нанесен „най-значителният стратегически удар“ срещу Москва в най-новата история.

Иванова и Джамбазов са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 – април 2021 г. Джамбазов е бил председател на СИК в Лондон – Ийлинг от провеждането на референдум на 25 октомври 2015 г. до парламентарния вот на 4 април 2021 г.

Катрин Иванова е секретар на секция, намираща се в посолството на България в Лондон от ноември 2016 г. и стига до председател на изборите на 4 април 2021 г.

Иванова и Джамбазов, са били привърженици на Българската социалистическа партия (БСП) през 2016 г., Сергей Станишев, по това време евродепутат и председател на партията на европейските социалисти, лично е връчил книжка за членство в БСП на Джамбазов на 3 март 2016 г. в Лондон.

Двамата са имали организация „Българска социална платформа“, която участва в съвместни инициативи с посолството на България в Лондон и е организирала езикови и професионални курсове за българи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 14 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)